Thursday, 31 August 2017

HARIRAYA KORBAN 2017

Masjid Bandar Seri Alam during dawn this morning.

Dulu pernah abang ipar penulis yang beragama Kristian itu bertanya. Kenapa Islam menjadikan kisah Nabi Ibrahim menyembelih anak sendiri, Nabi Ismail, sebagai hari kebesaran? Sebab dalam kitab Injil ada juga disebut kisah tersebut yang mereka anggap biasa-biasa sahaja. Penulis menjawab, bahawa pengorbanan diri sendiri untuk Allah adalah lebih utama. Wallahualam.

{وَقَالَ إِنِّي ذَاهِبٌ إِلَى رَبِّي سَيَهْدِينِ (99) رَبِّ هَبْ لِي مِنَ الصَّالِحِينَ (100) فَبَشَّرْنَاهُ بِغُلامٍ حَلِيمٍ (101) فَلَمَّا بَلَغَ مَعَهُ السَّعْيَ قَالَ يَا بُنَيَّ إِنِّي أَرَى فِي الْمَنَامِ أَنِّي أَذْبَحُكَ فَانْظُرْ مَاذَا تَرَى قَالَ يَا أَبَتِ افْعَلْ مَا تُؤْمَرُ سَتَجِدُنِي إِنْ شَاءَ اللَّهُ مِنَ الصَّابِرِينَ (102) فَلَمَّا أَسْلَمَا وَتَلَّهُ لِلْجَبِينِ (103) وَنَادَيْنَاهُ أَنْ يَا إِبْرَاهِيمُ (104) قَدْ صَدَّقْتَ الرُّؤْيَا إِنَّا كَذَلِكَ نَجْزِي الْمُحْسِنِينَ (105) إِنَّ هَذَا لَهُوَ الْبَلاءُ الْمُبِينُ (106) وَفَدَيْنَاهُ بِذِبْحٍ عَظِيمٍ (107) وَتَرَكْنَا عَلَيْهِ فِي الآخِرِينَ (108) سَلامٌ عَلَى إِبْرَاهِيمَ (109) كَذَلِكَ نَجْزِي الْمُحْسِنِينَ (110) إِنَّهُ مِنْ عِبَادِنَا الْمُؤْمِنِينَ (111) وَبَشَّرْنَاهُ بِإِسْحَاقَ نَبِيًّا مِنَ الصَّالِحِينَ (112) وَبَارَكْنَا عَلَيْهِ وَعَلَى إِسْحَاقَ وَمِنْ ذُرِّيَّتِهِمَا مُحْسِنٌ وَظَالِمٌ لِنَفْسِهِ مُبِينٌ (113) }

Dan Ibrahim berkata, "Sesungguhnya aku pergi menghadap kepada Tuhanku, dan Dia akan memberi petunjuk kepadaku. Ya Tuhanku, anugerahkanlah kepadaku (seorang anak) yang termasuk orang-orang yang saleh.” Maka Kami beri dia kabar gembira dengan seorang anak yang amat sabar. Maka tatkala anak itu sampai (pada umur sanggup) berusaha bersama-sama Ibrahim, Ibrahim berkata, "Hai Anakku, sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahwa aku menyembelihmu. Maka pikirkanlah apa pendapatmu!" Ia menjawab, "Hai Bapakku, kerjakanlah apa yang diperintahkan kepadamu; insya Allah kamu akan mendapatiku termasuk orang-orang yang sabar.” Tatkala keduanya telah berserah diri dan Ibrahim membaringkan anaknya atas pelipis(nya), (nyatalah kesabaran keduanya). Dan Kami panggillah dia, "Hai Ibrahim, sesungguhnya kamu telah membenarkan mimpi itu, "sesungguhnya demikianlah Kami memberi balasan kepada orang-orang yang berbuat baik. Sesungguhnya ini benar-benar suatu ujian yang nyata. Dan Kami tebus anak itu dengan seekor sembelihan yang besar. Kami abadikan untuk Ibrahim itu (pujian yang baik) di kalangan orang-orang yang datang kemudian (yaitu).”Kesejahteraan dilimpahkan atas Ibrahim.” Demikianlah Kami memberi balasan kepada orang-orang yang berbuat baik. Sesungguhnya ia termasuk hamba-hamba Kami yang beriman. Dan Kami beri dia kabar gembira dengan (kelahiran) Ishaq seorang nabi yang termasuk orang-orang yang saleh. Kami limpahkan keberkatan atasnya dan atas Ishaq . Dan di antara anak cucunya ada yang berbuat baik dan ada (pula) yang zalim terhadap dirinya sendiri dengan nyata.

Selamat hariraya haji kawan-kawan. Selamat bercuti panjang. Hati-hati dijalanraya.

Nota balik kampung lalat. Sempena cuti sekolah yang panjang, isteri penulis (yang itu) telah membawa anak lanang bocah cilik dan anak wedok remaja pulang ke rumah panjang. Esok sudah hendak pulang semula.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Sila goyangkan inul untuk lihat Yaasir (Julai 2008 dan Ogos 2017). Lokasi: Rumah Panjang Sedi. Kredit foto kepada aBo. 
Other link: Then and Now 2013.

MERDEKA KE 60

"Jangan mengaku sudah MERDEKA, kalau ngeteh MASIH dilarang isteri."

Pada tahun 1909, berlakunya perjanjian British-Siam dimana Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis yang selama ini dibawah pemerintahan Siam akhirnya diserahkan kepada British, manakala Setul (Satun) dan Patani terus berada dibawah pemerintahan Siam.

Tetapi pada tahun 1943, apabila Jepun menguasai Tanah Melayu, Jepun telah memulangkan semula Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis kepada Thailand sebagai tanda ucapan terima kasih kepada kerajaan Thailand kerana membenarkan dan memberi kerjasama kepada Jepun ketika mereka melancarkan serangan ke atas Tanah Melayu. Bagaimanapun pentadbiran kerajaan Thailand di Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis berakhir setelah Jepun menyerahkan kalah kepada pihak Berikat. pada 15 Ogos 1945. Ini bermakna Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis dibawah pemerintahan Thailand selama 2 tahun.

Pada 31 Ogos 1957, sebuah negara bernama Persekutuan Tanah Melayu yang terdiri daripada 11 buah negeri seperti Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor, Perak, Pulau Pinang, Kedah, Perlis, Pahang, Terengganu dan Kelantan akhirnya mencapai kemerdekaan.

Pada 16 September 1963, sebanyak 3 buah negara lagi menyertai sebuah gabungan negara baru bernama Malaysia iaitu Sabah, Sarawak dan Singapura bersama 11 buah negeri yang lain. Dan Sukarno mengisytiharkan kempen 'Ganyang Malaya' gara-gara Sarawak sertai Malaysia dan menjadi penyebab mengapa rakyat Indon dan Malaysia bergaduh sesama sendiri sehingga kini. Akhirnya pada 9 Ogos 1965, Singapura disingkirkan daripada Malaysia dan menjadi sebuah negara berdaulat.

Walau apapun, Terima kasih jugak kepada British kerana berusaha mendapatkan Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis walaupun susah nak dapatkan daripada Thailand, walaupun British jugak pernah berusaha nak dapatkan Pattani dan Setul sekali namun gagal. Kalau tak, kita nak pergi Langkawi pon kena ada pasport, nak ada beras tempatan pon susah sebab takde negeri jelapang padi dan mungkin kita tak kenal apa itu keropok lekor, nasi kerabu, satar dan budu.

Source: internet.

Penulis ingin mengucapkan salam hari merdeka ke 60. Hati-hati di jalanraya. Kalau takut dilambung ombak jgn berumahtanga 2 3 4 ditepian pantai. Majulah sukan utk negara. Amin ya robbal alamin.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Tuesday, 29 August 2017

29TH SEAGAMES KUALA LUMPUR 2017 MEDAL TALLY

Gintell cyber air compact treadmill.
Isnin, 28 Ogos 2017, 7.48pm. Jumlah pingat terkini untuk Malaysia: Emas 104, Perak 71, dan Gangsa 69. Sasaran 111 pingat emas boleh tercapai. Bangkit bersama. Majulah Sukan Untuk Negara.

Nota lalat. Penulis sudah lama tidak berlarian atas mesin pengisar injakan (baca, treadmill). Lari setengah jam pun dah mengah. OTL

Nota bola lalat. Terkini. Bolasepak akhir SEA Games KL 2017, Malaysia yang score, tapi Thailand yang menang. Macam mana tuh? Seperti cerita pak kadok naik junjung kampung tergadai saja kan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Monday, 28 August 2017

PRESIDEN MELAYU SINGAPURA

Singapore newspapers, ie Berita Harian and The Straits Times | Singapore 2017

Pagi-pagi tadi penulis telah berenang-renang ke tepian tambak untuk membeli suratkhabar dan sebongkah berlian.

Petang pula, penulis sempat berlarian menjenguk tanah kebun dikampung sekali lagi. Sebab temujanji dengan suami tuan punya tanah disebelah belakang kebun pula.

Nota istana lalat. Presiden pertama Singapura adalah Tun Haji Yusof bin Ishak (12 Ogos 1910 - 23 September 1970).

Nota duit lalat. Kadar tukaran matawang Singapore Dollar, SGD1 = RM3.15 (belian).

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Yusof bin Ishak on Singapore dollars | Singapore 2017

Cikputih on the orchard | Johor 2017

Sunday, 27 August 2017

FLAT LARKIN

Flat Larkin | Johor 2017

Sabtu pagi penulis bertugas memotong rumput seperti biasa.

Tengahari penulis berlarian ke stesen bas Larkin Sentral untuk mengambil anak lanang yang baru pulang dari Melaka bersama rakan lelakinya. Sebelum mereka sampai, penulis sempat lagi singgah di Plaza Larkin untuk menjamah pisang dan keledek goreng.

Malam pula penulis berlarian ke Bazar Karat JB. Dalam perjalanan pulang ke gagang, penulis sempat lagi membeli sate dan durian pahang ditepi longkang yang berharga rm45 sekilo. Aduhai sakitnya tuh disini. Beli sebiji sudah.

Nota cuti lalat. Isteri penulis (yang itu) sudah berangkat pulang ke rumah panjang Sedi pagi tadi bersama anak lanang bocah cilik dan anak wedok remaja sempena cuti sekolah yang panjang.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Flat Larkin | Johor 2017

Shopping for MP4 kids player | Bazaar Karat JB | Johor 2017

Saturday, 26 August 2017

DILEMA DAN CABARAN SEORANG SURVEYOR JURU UKUR TANAH

Near Gunung Pulai | Johor 2017

Untuk baca entri Balik Kampung Nak Jengah Kebun, sila tebas di SINI.

Tengahari tadi sempat lagi penulis berlarian pulang ke kampung untuk melihat jurukur yang dilantik untuk mengukur dan membahagi sebidang tanah pusaka arwah ayahnda. Kerja pengukuran tanah yang bermula hampir sebulan. Mula-mula penulis diberitahu kerja-kerja pengukuran tanah akan berakhir hari ini. Tetapi bila penulis tiba, mereka masih terkial-kial mencari batu sempadan dari Jabatan Tanah yang tidak dijumpai. Nampaknya kena tunggu lagi beberapa minggu untuk diselesaikan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

A surveyor's tripod is a device used to support any one of a number of surveying instruments, such as theodolites, total stations, levels or transits.

Friday, 25 August 2017

AEONBANK CARD SMS SPOOFING SCAM ALERT

FSO Bergading this morning | Johor 2017

Pagi tadi turun dari kapal, penulis terima satu pesanan ringkas (baca, sms) dari nombor yang tidak dikenali seperti dibawah. Sejak bila penulis ada kad kredit Aeonbank pula?

RM0.00 Aeon: TQ for using your Aeonbank card ending 1169 for MYR4299.00 AT KLIA 2 - LAZO DIAMOND MY; 24/08/17. For enq call 03-50218520. Txn Code: 123326

Untuk baca scam pasal A CREEPY PHONE CALL FROM SCAMMER 0376268899, sila meremang di SINI.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

This is Aeonbank card scam 2017

A view from the ship | FSO Bergading | Pasir Gudang 2017

Oh hi.

Thursday, 24 August 2017

BLUE HOUR AT JAKEL

Blue hour at Jakel Tampoi | Johor 2017

Semalam, isteri penulis (yang itu) sudah mengajak berlarian ke Jakel Tampoi untuk membeli tudung. Terpusing-pusing juga mencari kedai tudung. Akhirnya, tudung Ariani juga yang dipilihnya.

Tadi pagi penulis juga sudah naik kapal lagi seperti biasa. Kerjaan untuk membeli beras dan sebongkah berlian.

Dan malam tadi penulis berlarian ke restoran Der Cabin depan Today's Market untuk meraikan harijadi anak menantu yang sedang sarat mengandung itu.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Singapore island view from FSO Bergading | Johor 2017

Jue and aDm | Der Cabin restaurant | Johor 2017

This lamb steak is not mine | Johor 2017

Wednesday, 23 August 2017

HELICOPTER TERHEMPAS DI CHERAS KETIKA LIPUTAN SEA GAMES 2017



Berita palsu? Penulis tengah mencari info terkini tentang helikopter yang terhempas pagi tadi di Cheras sehingga melibatkan trafik jem luarbiasa di bandaraya.

Cerita lalat lain.
Semalam penulis sudah terima kepingan cetakan gambar2 4R yg penulis telah tempah di Photobook Malaysia minggu lepas. Walaupun harga yang murah iaitu RM8 sahaja untuk kos penghantaran berbanding di kedai gambar (RM100), kualiti gambar2 tetap baik.

Untuk baca Pengalaman Print 4R Online Murah, sila katik di SINI.

Malam tadi penulis telah berlarian ke Tesco mencari buku album gambar pun tiada lagi kelihatan di rak seperti dulu-dulu. Orang sekarang sudah tidak suka mencetak gambar kan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.





Tuesday, 22 August 2017

HIGHWAY PASIR GUDANG YANG TERBAIK DI DUNIA

Near Taman Rinting exit | Pasir Gudang Highway | Johor 2017

Lebuhraya Pasir Gudang yang penulis lalui setiap hari untuk pergi ke tempat memotong rumput dan pulang.

Setiap selang dua hari mesti ada pembaikan jalan berlubang. Kalau hari ini ditampal, esok rosak, lusa ditampal lagi. Repeat. Begitulah sampai matik.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Monday, 21 August 2017

WHAT I DID LAST WEEKEND

Pulau Arang @ Port Dickson beach | Negeri Sembilan 2017

Hujung minggu yang biasa-biasa saja lah.

Penulis telah berlarian ke key ell menghantar anak wedok dengan kawannya ke pameran anime di Sunway Pyramid.

Sempat jugalah penulis menghantar cikputih untuk di servis di bengkel Jalan Ampang Kiri. Tukar axle, thrust arm dan lower arm. Perbetulkan gear cover, tukar getah pada pintu yang rosak. Juga, servis berskala biasa tukar minyak hitam. Sampai bocor poket suar spender penulis. Aduhai

Sempat jugalah penulis berlarian ke McD Port Dickson, sambil menghirup udara angin laut yang nyaman dan sepoi-sepoi bahasa ditengahari yang panas berdeting.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Isteri Terlampau @ Harian Metro 2017

Sunway Pyramid @ Subang Petaling Jaya 2017

Friday, 18 August 2017

PENGALAMAN JUAL FLAT RUMAH MURAH



Setelah hampir 2 tahun, urusan jual beli flat rumah murah penulis yang sudah berusia 19 tahun di Kulai itu akhirnya selesai. Alhamdulillah.

Untuk baca entri terdahulu pasal Signing SPA and Getting 10% Deposit, sila pasak di SINI.

Sekarang ini tinggal lagi urusan jual beli rumah kondominium penulis di Bukit Belacan saja yang belum selesai.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Thursday, 17 August 2017

HAPPY 28TH ANNIVERSARY



Hari ini hari ulangtahun ke 28 perkahwinan penulis dan isteri penulis (yang itu).

Dikesempatan ini penulis ingin mengucapkan SELAMAT ULANG TAHUN PERKAHWINAN buat isteri tercinta. 17 Ogos merupakan tarikh keramat kami menjadi pasangan suami isteri yang sah. Terima Kasih kerana terus setia menjadi isteri dan menjadi ibu yang hebat. I love you so much.

Malam tadi, penulis telah berlarian ke Aeon Tebrau City bersama-sama kaum kerabat yang lain. Penulis belanja seafood di Manhattan Fish Market sudah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.







Sila goyangkan inul untuk lihat zaman sekarang (2017) dan zaman remaja (1989).

GOOD MORNING MASAI

Padang MPPG and Menara Aqabah during sunrise this morning | Pasir Gudang 2017

Selamat pagi kawan-kawan.
Hari ini hari khamis dan malam ini malam Jumaat kan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Wednesday, 16 August 2017

PENGALAMAN PRINT 4R ONLINE MURAH

Probably ice cube inside a kitchen on the A-deck | FSO Bergading 2017

Pagi Selasa pun penulis naik kapal lagi. Hujan pun turun dengan deras tapi tidak lama.

Cerita lain.
Sebenarnya bulan lepas penulis ada membuat tempahan photobook atas talian. Tapi silap teknik. Ya sudah.

Kemudian, penulis mengambil keputusan untuk cetak gambar saiz 4R di kedai gambar biasa. Bila ditanya, amoy kedai cakap sehelai rm1 kalau cetak 25 hingga 100 keping. Penulis hendak cetak 80 keping, jadi jumlahnya lapan poh hinggit.

Kemudian, penulis cuba sekali lagi guna photobook untuk mencetak saiz 4R sahaja, bukan siap design yang akan mengambil masa yang agak lama. Bila penulis periksa Lazada ada tawaran RM10 sahaja untuk 100 keping. Jadi penulis pun segera menempahnya atas talian. Dapat baucer photobook.

Sekarang sudah siap buat tempahan dan muat-naik gambar-gambar konvo anak wedok dan majlis perkahwinan anak lanang tempohari. Jumlah kos tempahan atas talian cuma RM8 sahaja untuk kos penghantaran. Murah gila.

Nota kemaskini lalat. Pesanan cetak 4R online sudah penulis terima, sila baca di SINI.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

PDMS 3D Model based on the As-built ship | FSO Bergding 2017

Tuesday, 15 August 2017

SULTAN MELAKA PUN TAK NAK MAKAN BURGER KOREA

Spicy Korean Burger



Better Is Better.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

BUSY MONDAY MORNING



Pagi Isnin yang biasa-biasa. Penulis naik kapal sekejap.

Turun dari kapal, penulis kena membuat beberapa panggilan telefon atas urusan seri paduka baginda.
Urusan 1, pasal jurukur yang dilantik untuk mengukur kebun pusaka dikampung.
Urusan 2, pasal mendapatkan keputusan siasatan kereta cikputih yang kemalangan 2 minggu lepas dari sarjan cikSiti.
Urusan 3, pasal urusan jual beli flat pangsapuri rumah murah dari peguam yang kata pinjaman bank pembeli sudah diluluskan tapi sudah 3 minggu masih menunggu bayaran penuh.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Monday, 14 August 2017

SHOPPING TILAM ANAK DARA LAH PULAK

Lavino Furniture | Jalan Dedap 3 | Johor Jaya 2017

Pagi Ahad penulis sudah berlarian ke Jalan Dhoby kerana tujuan mendapatkan pengesahan pesuruhjaya sumpah untuk borang dan dokumen anak lanang yang hendak masuk ke universiti. Dan juga borang pengesahan masuk islam isteri penulis (yang itu). Updated: Isteri penulis yang itu dengan anak lanang remaja pergi ke JPN Setia Tropika, pegawai suruh isi borang yang baharu dan dapatkan pengesahan pesuruhjaya sumpah disitu. Akhirnya, jam 9.09am, pagi Isnin, isteri penulis yang itu whatsapp kata urusan tukar mykad baharu sudah selesai. "Dah siap, kena tunggu 1-3 bulan," katanya ceria. Ok lah tu.

Dalam perjalanan pulang ke gagang, penulis singgah di kedai perabot Johor Jaya mencari tilam spring dan gerobok untuk anak-anak wedok. Shopping tingkap saja orang kata.

Nota lalat. Semalam penulis sudah menempah seekor lembu untuk ibadah qurban sempena raya haji tahun ini. Semoga dipermudahkan dan dirahmati. Amin ya robbal alamin.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Sunday, 13 August 2017

SIAKAP GORENG BODOH DAN BORONG KAIN LANGSIR DI MASAI

Udang Goreng Butter | Kedai Makan Rahmat Siakap Goreng | Kampung Pasir Putih 2017

Tengahari tadi, dari padang memotong rumput, penulis pulang kerumah mengambil kaum kerabat terus ke Kampung Pasir Putih untuk makan tengahari. Cuma anak wedok yang sedang bekerja hingga ke petang sahaja yang tidak bersama-sama.

Untuk baca entri lama makan di kedai Rahmat Siakap Goreng, sila ratah di SINI.

Usai makan tengahari, penulis pun singgah di kedai langsir Masai kerana isteri penulis (yang itu) hendak menukar langsirnya yang lama. Sebenarnya semalam penulis sudah mengajak isteri penulis (yang itu) untuk ke Nilai 3 kerana pemotongan langsir boleh disiapkan pada hari yang sama. Tapi cadangan penulis itu ditolak mentah-mentah kerana jarak dua marhalah yang jauh. Setelah hampir 2 jam membelek dan memilih jenis kain dan corak langsir di situ, akhirnya berjaya juga menempah. "2 minggu lagi siap wak," kata ahkak jurujual disitu.

Untuk baca entri lama tentang Masai Langsir (May 2010), sila selak di SINI.

Nota peribahasa lalat. Siakap senohong gelama ikan duri, bercakap bohong lama-lama mencuri. Maksudnya, he that will lie will steal.
Berenang-renang ikan Siakap, Ikan emas ada dikali, Jadi orang jangan banyak cakap, Banyak kan orang menjauhi.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Family luncheon | Kedai Makan Rahmat Siakap Goreng | Kampung Pasir Putih 2017

Kedai Langsir Masai 2017

Kedai Langsir Masai 2017

Kedai Langsir Masai 2017

Saturday, 12 August 2017

KAWASAN PEJABAT DIGENANGI AIR BANJIR



TENGAHARI tadi sebelum ke surau dalam limbungan untuk bersolat jumaat, hujan mula turun. Bila khatib membaca khutbah, hujan pun turun dengan lebat anjing dan kucing. Penulis ingatkan usai solat hendak membeli buah-buah belahan seperti nenas, pisang dll di kantin atas bukit. Tapi bila ada rakan-rakan sekerja wassap gambar pejabat sudah dilanda banjir, maka bergegaslah penulis balik ke meja kerana beg galas penulis ada dibawah meja diatas lantai. Aiyah.

Nota lalat lain. Kelmarin bila penulis bawa beberapa paket kek lapis Hamidah yg dibeli di lapangan terbang Kuching, beberapa rakan suka lah pula. Dan tadi ramai sudah mahu membeli dan memesannya.

Blog bukanlah hakmilik kekal.



House Fly