Sunday, 30 July 2017

KEMANA TUMPAHNYA KUAH KALAU TIDAK KE NASI

Tapa Motor made an oilpalm's collector motorcycle | Exhibition at Plaza Angsana 2017

Alhamdulillah, urusan jual beli dan serah milik tanah pusaka kakak yang tua kepada adiknya telah selesai pagi tadi dengan aman damai sejahtera sentosa senantiasa. Amin.

Saturday, 29 July 2017

LALAT NAGA

A black dragonfly.

Penulis telah bertugas memotong rumput di waktu pagi Sabtu yang hening.

Nota kamus lalat. Dragonfly dalam bahasa Melayu disebut sibur-sibur atau pepatung.

Friday, 28 July 2017

ASTRO TRANSMISSION REPAIR BLOG

Sila goyangkan inul untuk remote Astro yang tiada penanda dan ada penanda.

Malam tadi isteri penulis (yang itu) merungut, tv astro tidak boleh dibuka. Penulis ingatkan memang tiada siapa yang menonton kerana kaum kerabat semua sibuk bermain henpon pintar masing2. Jadi, bila penulis buka astro dan televisyen sekali memang tiada siaran. Dalam kotak dekoder astro pun tiada tulis nombor siaran. Akhirnya penulis pun mengadu dengan telefonis astro.

Selepas melayan suara robot selama 7 minit, tekan 1 kemudian tekan 2, kemudian tekan 1 lagi, akhirnya penulis pun bercakap dengan suara manusia biasa. "Wak kena tutup suis semua yg sambung dgn dekoder dan tv, cabut semua plug, pastu pasang balik plug dan on kan dekoder dgn tv, kemdian pegi kat tv, tekan home button - butang paling kanan di barisan kedua, klik settings, pastu klik installation settings," kata cik adik manis. "Kalo tak boleh juga, kami akan hantar staff dtg untuk cek piring kat luar tu, esok bole? wak sila amek nombor report nih, esok sila bayar lima poh hinggit kat budak astro tu," katanya lagi.

Pagi tadi sebelum pergi bertugas memotong rumput, penulis pun cuba sekali lagi buka semula tv dan astro. Weh, boleh pula.

Pukul 10.22 pagi tadi, ada mamat astro telefon beritahu sudah tiba di depan rumah. Kemudian penulis beritahu tv dan astro sudah baik-baik semula seperti sediakala. Mamat astro pun pulang. Penulis sudah jimat rm50. #bijakkanbeta

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Thursday, 27 July 2017

I SEE THESE COLUMN TOWERS ALMOST EVERYDAY

Lotte Titan Petrochemical plant | Pasir Gudang 2017

Pemandangan biasa bila menghantar anak wedok ke tempat kerja beliau di Jalan Tembaga. Dengan bau asap toksik dari kilang-kilang yang berdekatan amatlah memualkan.

Blog bukanlah hakmilik kekal

Wednesday, 26 July 2017

HOW TO CONVERT AUTOCAD 3D MODEL TO PDMS

AutoCAD Mechanical 2017
Entri ini agak teknikal. Untuk rujukan penulis sahaja.
 
Issue:

How to create a step-file from a model of AutoCAD® Plant 3D into PDMS 3D model?

Solution:

  • Dalam AutoCAD, guna command EXPORTTOAUTOCAD to convert the AutoCAD Plant 3D components to 3D Solids
  • Bukak this drawing with AutoCAD® Mechanical
  • Ekspot the drawing to a step-file, ie *.stp using command STEPOUT
  • Dalam PDMS, guna Equipment application, pilih Utilities > Mechanical Equipment Interface (or MEI Import). But there must be an Implant license available.

Nota lalat: 
Sebagai alternatif boleh guna  3rd party applications to convert the  dwg-file, converted by EXPORTTOAUTOCAD, to a  step-file. But the applications need to request a trial license from the admin. It's a nuisance request indeed. Referral: SST Systems and pdmsid.

Aveva PDMS 12.0.SP6 2017

Tuesday, 25 July 2017

MONDAY BLUES

Everywhere we can find Banglas | Menara Aqabah | Pasir Gudang 2017

Hari Isnin yang biasa.

Tengahari yang panas berdeting, penulis sempat lagi berlarian ke Kompleks Pusat Bandar dan membeli suratkhabar sehinggit, Kosmo! kerana ada nama penulis memenangi baju T saja.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

A pink car | Menara Aqabah | Pasir Gudang 2017

Peraduan Destinasi Menarik Perak contest winners | Kosmo! | Menara Aqabah | Pasir Gudang 2017

Monday, 24 July 2017

BALIK KAMPUNG NAK TENGOK KEBUN

Gunung Pulai view from Kampung Maju Jaya | Jalan Sawah | Johor 2017
Ahad pagi, penulis hantar cikpuan Jnulekasnova ke bengkel servis Mutiara Toyota Plentong. Penulis sebenarnya ada temujanji dengan jurukur untuk menjengah kebun pusaka juga. Tetapi jurukur ada mesyuarat pula, jadi perjumpaan dibuat sebelah petang. Dipendek cerita, penulis pun telah berbincang dan membawa jurukur sehingga ke belakang kebun pusaka. Selepas itu, penulis dan adik lanang yang tinggal di kebun itu juga pergi ke rumah jiran yang tinggal betul-betul dibelakang kebun pusaka.

Usai melawat kebun pusaka, dalam perjalanan pulang di tengahari yang panas terik berdeting, sempat lagi penulis singgah di warung cendol ditepi jalan untuk pekena air ABC biasa. Bila penulis pesan mee bandung, kebetulan tuan punya warung (K) yang penulis kenal dari zaman persekolahan terus menelefon isteri yang tinggal di rumah mereka sepelaung saja dari situ. 5 minit, isteri dengan anak menaiki motorsikal. K punya dua orang kakak, F dan Z. F sekarang mengikut suami tinggal di Gerik Kedah, manakala Z menjadi guru besar di Sekolah Kebangsaan Pontian Besar. Ahh, itu cerita lama, 30 tahun yang lampau. Kalau diingat, luka lama berdarah kembali, luka yang baharu nak letak dimana uoolss. OTL

Sunday, 23 July 2017

HI KLCC

Sila goyangkan inul untuk lihat gambar lama (2012) dan gambar tengahari tadi (2017). Lokasi: Petronas Twin Towers, Kuala Lumpur 2017.

Untuk baca entri lama Chili's Grill & Bar Restaurant, Midvalley 2014, sila meratah di SINI.
Untuk baca entri lama Seputar Malaya: Day 2 State 6 KLCC 2012, sila diri tegak di SINI.

Kelmarin, isteri penulis (yang itu) telah berguling-guling mengajak ke Key Ell. "Dinda nak makan kat Chilis lah," pujuknya. Weh, saperlah tak sayang bini, tapi ada kan, makcik kannns. OTL

Pagi-pagi Sabtu tadi sebelum subuh sepi-e, penulis pun berlarian ke Key Ell. Makan di restoran Chilis Mid Valley sudah. Sempat lagi anak lanang remaja itu mengepaw penulis. "Nak beli laptop baru lah bah," pujuknya juga, "laptop anaknda yg lama dah nak mampus."

Usai makan tengahari, beli laptop di Midvalley, sebelum pulang ke gagang, penulis sempat lagi singgah menangkap gambiran di taman pelancongan KLCC. Tangkap 2 3 gambiran sudah.

Friday, 21 July 2017

DAMN! THEY BUILT IT AS I DESIGNED IT

A full circle rainbow over Bunga Pakma Topside project | Kuching | Sarawak 2017

Projek Baram yang pernah penulis libatkan diri dulu kini di Kuching sedang dalam pembinaan (baca, fabrication stage). Ada rakan penulis sedang bertungkus lumus menyiapkan kerja-kerja disana. "Beromen makan nasi ayam penyet pon x peluh mcm ni," rungutnya.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

CARA ELAK BOCOR RUMAH 2 TINGKAT



Biasalah kan, kalau takut dilambung ombak, jangan berumah banyak-banyak ditepi pantai.

Sebenarnya bilik air ditingkat atas sudah lama nampak kebocorannya. Sudah berbulan-bulan. Air menitis jatuh ke bilik air bawah. Biarkan, biarkan.

Bulan lepas juga, tangki air di siling atas juga berlaku kebocoran. Sudah panggil tukang paip, apek tu mula-mula kata bebola pam rosak, jadi diganti baru. Lepas itu air masih melimpah jatuh ke siling, bila apek periksa, apek kata tangki air pula yang bocor. Bila disuruh ganti, apek dan pekerja indonnya tidak berkesempatan. Jadi, penulis panggil tukang paip ke 2. Bila sudah diperiksa, dan hendak mulakan kerja, abam tukang paip pula kata pekerja indonnya kena tahan imigresen dan kena pulang ke indon. Abam tukang paip berikan nombor abam tukang paip ke 3. Sekarang abam tukang paip no 3 sedang membuat kerja penggantian tangki air atas bumbung (dah siap), penggantian mozek lantai, dan penggantian tandas duduk.

Thursday, 20 July 2017

WATER CHOPPED WILL NOT SPLIT



Peribahasa "air dicincang tak akan putus," hanyalah ayat penyedap rasa sahaja.

Makna: Perbalahan atau pergaduhan antara saudara-mara tidak akan berpanjangan kerana akhirnya mereka akan berbaik-baik semula.
Meaning: Bickering or fights between siblings will not last long as at the end they will be good to each other again.

Selepas kedua ayahnda dan bonda penulis tiada, memanglah ada krisis antara adik beradik. Terutamanya tentang sebidang tanah sekangkang kera yang ditinggalkan dan dibahagi kepada 10 orang. Walaupun sudah lama ada perjanjian tentang pembahagian sama rata, tetapi ada sahaja yang tidak puas hati.

Kelmarin, setelah lama rancangan tertunggak, setelah berbincang dengan yang lain, akhirnya penulis berjaya menghubungi pengukur tanah untuk meletakkan batu tanda didalam kebun tersebut.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Monday, 17 July 2017

DANGA BAY SUNSET

Danga Bay sunset during dusk today | Gunung Pulai in the background | Johor 2017

Petang semalam penulis telah berlarian ke Pantai Lido aka Teluk Danga Bay beach. Kemudian ke pancuran air di perkarangan istana Bukit Serene dan akhir sekali ke pasar karat JB.

Untuk baca entri Jampong di Danga Bay 2013, sila merayap di SINI.
Untuk baca Perspektif Satu Titik Hilang di Danga Bay 2013, sila jentik di SINI.
Untuk baca entri Rumah Limas Pontian di Danga Bay 2011, sila petik di SINI.
Untuk baca Satu Titik Hilang di Jeti No. 4 Danga Bay 2011, sila laras di SINI.
Untuk baca entri konsert Jom Heboh 2008, sila menjoget di SINI.
Untuk baca Rumah Limas Johor di Danga Bay 2007, sila jenguk di SINI.

Sunday, 16 July 2017

KADANGKALA KESABARAN ADALAH KUNCI KEJAYAAN - CAPTAIN AMERICA

Spider-Man: Homecoming 2017 has the best post-credits scene since The Avengers

Malam semalam penulis telah menemani isteri penulis (yang itu) dengan kaum kerabat yang lain untuk menonton wayang Spider-man Homecoming 2017. Bila wayang tamat, kaum kerabat yang lain masih tidak berganjak dari tempat duduk masing-masing walaupun penonton yang lain sudah pulang ke gagang kerana kami ingin menunggu babak akhir sedutan selepas gulingan kredit (baca, scrolling credits). Akhirnya kami ketawa bersama-sama kerana telah tertipu! Walaupun babak tambahan itu ada, tetapi penantian itu tidak berbaloi. OTL

Nota lalat. Pembaca perasan tak penanda tetikus penulis dalam blog ini sudah bertukar menjadi lelalat? Lol. Tapi kalo nmpk pepijat atau masih tak nmpk maksudnya dah pendek umur. ;p Jgn mare, penulis gurau-gurauan saje.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Bonus foto lalat:

Post scene bonus: This abam Bangla cleaner also wanted me to leave the cinema! Ha Ha Ha

Saturday, 15 July 2017

AFTER SUNRISE

On Senai Desaru expressway (SDE) this morning | Johor 2017

Pagi-pagi subuh sepi-e, penulis telah dikerah anak lanang untuk menghantarnya ke lapangan terbang Senai. Anakanda ada jemputan kenduri kahwin di Sibu belah saudara isterinya.

Dalam perjalanan pulang, sempat penulis singgah di atas jejatas Lebuhraya Senai Desaru untuk menangkap gambiran matahari terbit diufuk timur itu. Dan bertemu dengan fotografer Apai yang sudah lama berada disitu.

Friday, 14 July 2017

HANYA UNTUK SESUAP NASI DAN SEBONGKAH BERLIAN

Sunset on Jalan Masai - Kong Kong, before turning right to Taman Kota Masai | Johor 2017

Petang semalam, selepas berjaya memperbaharui cukai jalan dan insuran dan mengemaskini dokumen dengan Uber, penulis pun mengayuh untuk hari ketiga berturut-turut selepas balik bertugas memotong rumput.

Diari seorang pemandu uber di KL dan kadang-kadang di JB ada disana disana.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Thursday, 13 July 2017

KAU GORENG LEMPENG, LEMPENGKU HANGUS



Hari ini penulis cadang hendak naik kapal.

Pagi tadi selepas bersiram, bila penulis hendak ke tempat tugas memotong rumput, bila ditanya, isteri penulis (yang itu) berkata, "oops sori kanda, overall uniform putih kanda tu pas masuk washing machine dh bertukar kaler warna warni.." Nasib baik jugalah baju uniform warna oren ini sudah juga dicuci.

Wednesday, 12 July 2017

ROTI BAKAR TELUR BAWAH



Kelmarin petang semasa penulis menghantar cikputih membersihkan diri, penulis lepak-lepak di warung My Kluang yang berdekatan itu. Pelayan perempuan ala-ala Sirabanu memungut pesanan. Penulis pun cepat saja pesan roti bakar garing-garing, telur setengah masak dua bijik bawah. Pelayan pun berlalu pergi. Lepas beberapa ketika pesanan roti bakar dan telur pun tiba, penulis baharu perasan belum memesan minuman lagi. Aiyah. Pelayan Sirabanu itu pun tadi tidak bertanya dahulu.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Tuesday, 11 July 2017

15 SYAWAL

Nikon D7000 setting at f/6.3, 1/400s, ISO-100, focal length 250mm | No flash, No Tripod | Masai 2017

Selamat pagi Isnin kawan-kawan penulis semua-semualah.

Pagi tadi cuaca yang cerah dan tiada awan tebal. Penulis ingatkan hendak berlarian menangkap matahari terbit di Kampung Tanjung Langsat. Tapi takut tidak sempat pula. Maka, penulis tangkap gambiran bulan mengambang saja dari perkarangan rumah sekangkang kera (yang ini).

Gambiran terakhir bulan: Full moon of Jamadil Akhir (15/3/17).
Gambiran terakhir Tanjung Langsat: Sunrise Revisited (12/3/17).

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Monday, 10 July 2017

WHEN SINGAPORE IS A SMALL COUNTRY

On Tambak Johor during dawn | Johor 2017

Pagi Ahad yang hening, penulis pun berenang-renang ke tepian tambak. Tujuan untuk membeli suratkhabar dan sebongkah berlian. Alone matcham biasa.

Untuk baca entri setiap bulan tahun ini 2017 sebelum ini:
Jan | Feb | Mac | Apr | Mei | Jun 2017
Jan | Feb | Mac | Apr | Mei | Jun | Jul | Ogo | Sep | Okt | Nov | Dec 2016
Jan | Feb | Mac | Apr | Mei | Jun | Jul | Ogo | Sep | Okt | Nov | Dec 2015

Blog bukanlah hakmilik kekal.

"When Size Matters," refers to the blockade of Qatar recently - The Sunday Times | Singapore 2017

Sunday, 9 July 2017

SERI ALAM TWIN TOWERS SUNSET

The Country Towers and Christine Resort | Seri Alam | Masai 2017

Petang tadi melayan kebosanan mencipta kelainan. Aktiviti berlari-larian mengejar dan menangkap gambiran matahari terbenam. Alone matcham biasa.

Saturday, 8 July 2017

BLOOD AND URINE SCREENING TEST

Urinex is an antibiotic that fights infection caused by bacteria. Urinex is used to treat bladder infections.

Hari Sabtu yang biasa-biasa.
Pagi-pagi Subuh sepi-e penulis ingatkan hendak memulakan Uber, tapi terlupa pula hendak mengemaskinikan dokumen insuran yang baru diperbaharui. Kena tunggu sehari lagi lah nampaknya.

Usai menghantar isteri penulis dan anak wedok membeli barangan dapur di pasaraya Tesco pagi tadi, penulis terus berlarian ke poliklinik untuk membuat pemeriksaan kencing dan dara (baca, urine and blood test) berkala yang sudah lama tertangguh.

Nota lalat. Terkini. Keputusan screening test macam biasa, kadar kolesterol yg tinggi. Buat masa ini, tiada kencing manis, batu karang, darah tinggi dsb. Dan stamina still boleh menten 33 min. ;p

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Left: the beautiful misi, I think she's just working here ;  Right: my arm after the blood withdrawal using needle - ahdoii

KANDA TOLONG BELI BUAH MANGGIS DAN RAMBUTAN KAT PASAR LAMBAK TU

Sila goyangkan inul untuk lihat imej manggis dan rambutan yang lebih tajam.

Sekarang bukan musim buah-buahan. Sekilo manggis (Garcinia mangostana) berharga rm10. Sekilo rambutan (Nephelium Lappaceum) pula berharga rm12.

Manakala harga sekilo buah durian (Durio zibethinus) jangan cakaplah. Sakitnya tuh dipoket spender nih.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Friday, 7 July 2017

COFFEE NGENCESS

On Jalan Tampoi | Johor 2017

Semalam penulis sempat lagi berlarian ke bank Standard Chartered Taman Molek untuk urusan permohonan penyata pinjaman rumah untuk setengah tahun. Ini adalah permohonan yang terakhir untuk subsidi pengurangan faedah (baca, interest rate) pinjaman rumah kerana isteri penulis (yang itu) pun sudah tidak bekerja lagi di syarikat oil & gas itu.

Usai urusan di bank itu, penulis pun berlarian ke pejabat hasil LHDN Tampoi pula. Kerja potong rumput yang biasa-biasa ini pun terpaksa membayar cukai dan GST dan zakat ya.

Nota lalat. Kebetulan kereta viva Coffee Ngencess hijau yang sama diatas penulis berjumpa sebelum dan selepas urusan di bank tadi.

Nota kamus lalat. Ngences bermaksud meleleh air ludah kerana berahi. Ngiler bermaksud merembes-rembes air ludah kerana sedap.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Wednesday, 5 July 2017

ABAH BALIK MASAI MLM NI TAPI ADA MAK KESAH

Heavy traffic jam due to minor accident on 306.5km Plus highway heading south near Sungai Besi Toll Plaza.
Ingatkan panas hingga ke petang, rupanya penulis terpaksalah pulang semula ke gagang untuk memotong rumput buat beberapa purnama lagi. Bercukur saja kan. Alhamdulillah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Tuesday, 4 July 2017

WELCOME BACK KLCC



Setelah lebih 7 bulan, datang semula ke pusat bandaraya (baca, KL city center) ini pun tidaklah banyak yang berubah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Monday, 3 July 2017

BAGAN NAKHODA OMAR SUNSET

Pantai Bagan Nakhoda Omar | Selangor 2017

Kebosanan mencipta kelainan. Jom jenjalan mengejar sunset dan jambatan perang jepun.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Menara Condong Teluk Anson | Teluk Intan | Perak 2017

Victoria Bridge, Kuala Kangsar | Perak 2017

Untuk yang mahu ke sana pertama kali, sila guna Waze atau Google maps sahaja. Ini google maps:


Sunday, 2 July 2017

CARA MEMBUKA PINTU KERETA PROTON SAGA FLX BAGI KUNCI YANG TERTINGGAL DALAM KERETA



Pagi-pagi tadi penulis tertutup pintu but belakang kereta anak lanang itu. Dan teringat satu-satu kunci kereta yang ada pun tertinggal didalam but. Aiyah.

Setelah menarik nafas seketika, ada beberapa cadangan yang berlegar-legar dalam minda.

1. Kunci pendua pada anak lanang yang jauhnya 350km di selatan tanahair. 4 jam untuk penghantaran, tidak termasuk kos minyak dan tol, pergi dan balik.
2. Ambil penyangkut baju dan umpil. Untung sabut timbul.
3. Ambil pembaris besi dan jolok. Untung batu tenggelam.
4. Pecahkan cermin tingkap. Kos penggantian cermin boleh mencecah berjuta-juta lemon.
5. Telefon mamat cina tukang kunci di Taman Kosas. Upah buka pintu paling kurang RM20 saja. Harap-harap mamat cina tak cuti.

Solusi lalat. Telefon mamat cina, DNL bukan nama sebenar, dtg setengah jam, cucuk lubang kunci pintu kereta dgn alatan canggihnya, ludah sana ludah sini, tak sampai dua minit siap. Bila tanya upah, "nam poh hinggit sudah wak!" Aiyah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Saturday, 1 July 2017

GOOD MORNING KLCC

KLCC view from Bukit Belacan, this morning | Ampang 2017

Rumah manis rumah.

Hari baharu dibulan yang baharu. Hidup harus diteruskan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.
House Fly