Friday, 18 August 2017

PENGALAMAN JUAL FLAT RUMAH MURAH



Setelah hampir 2 tahun, urusan jual beli flat rumah murah penulis yang sudah berusia 19 tahun di Kulai itu akhirnya selesai. Alhamdulillah.

Untuk baca entri terdahulu pasal Signing SPA and Getting 10% Deposit, sila pasak di SINI.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Thursday, 17 August 2017

HAPPY 28TH ANNIVERSARY



Hari ini hari ulangtahun ke 28 perkahwinan penulis dan isteri penulis (yang itu).

Dikesempatan ini penulis ingin mengucapkan SELAMAT ULANG TAHUN PERKAHWINAN buat isteri tercinta. 17 Ogos merupakan tarikh keramat kami menjadi pasangan suami isteri yang sah. Terima Kasih kerana terus setia menjadi isteri dan menjadi ibu yang hebat. I love you so much.

Malam tadi, penulis telah berlarian ke Aeon Tebrau City bersama-sama kaum kerabat yang lain. Penulis belanja seafood di Manhattan Fish Market sudah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.







Sila goyangkan inul untuk lihat zaman sekarang (2017) dan zaman remaja (1989).

GOOD MORNING MASAI

Padang MPPG and Menara Aqabah during sunrise this morning | Pasir Gudang 2017

Selamat pagi kawan-kawan.
Hari ini hari khamis dan malam ini malam Jumaat kan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Wednesday, 16 August 2017

PENGALAMAN PRINT 4R ONLINE MURAH

Probably ice cube inside a kitchen on the A-deck | FSO Bergading 2017

Pagi Selasa pun penulis naik kapal lagi. Hujan pun turun dengan deras tapi tidak lama.

Cerita lain.
Sebenarnya bulan lepas penulis ada membuat tempahan photobook atas talian. Tapi silap teknik. Ya sudah.

Kemudian, penulis mengambil keputusan untuk cetak gambar saiz 4R di kedai gambar biasa. Bila ditanya, amoy kedai cakap sehelai rm1 kalau cetak 25 hingga 100 keping. Penulis hendak cetak 80 keping, jadi jumlahnya lapan poh hinggit.

Kemudian, penulis cuba sekali lagi guna photobook untuk mencetak saiz 4R sahaja, bukan siap design yang akan mengambil masa yang agak lama. Bila penulis periksa Lazada ada tawaran RM10 sahaja untuk 100 keping. Jadi penulis pun segera menempahnya atas talian. Dapat baucer photobook.

Sekarang sudah siap buat tempahan dan muat-naik gambar-gambar konvo anak wedok dan majlis perkahwinan anak lanang tempohari. Jumlah kos tempahan atas talian cuma RM8 sahaja untuk kos penghantaran. Murah gila.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

PDMS 3D Model based on the As-built ship | FSO Bergding 2017

Tuesday, 15 August 2017

SULTAN MELAKA PUN TAK NAK MAKAN BURGER KOREA

Spicy Korean Burger



Better Is Better.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

BUSY MONDAY MORNING



Pagi Isnin yang biasa-biasa. Penulis naik kapal sekejap.

Turun dari kapal, penulis kena membuat beberapa panggilan telefon atas urusan seri paduka baginda.
Urusan 1, pasal jurukur yang dilantik untuk mengukur kebun pusaka dikampung.
Urusan 2, pasal mendapatkan keputusan siasatan kereta cikputih yang kemalangan 2 minggu lepas dari sarjan cikSiti.
Urusan 3, pasal urusan jual beli flat pangsapuri rumah murah dari peguam yang kata pinjaman bank pembeli sudah diluluskan tapi sudah 3 minggu masih menunggu bayaran penuh.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Monday, 14 August 2017

SHOPPING TILAM ANAK DARA LAH PULAK

Lavino Furniture | Jalan Dedap 3 | Johor Jaya 2017

Pagi Ahad penulis sudah berlarian ke Jalan Dhoby kerana tujuan mendapatkan pengesahan pesuruhjaya sumpah untuk borang dan dokumen anak lanang yang hendak masuk ke universiti. Dan juga borang pengesahan masuk islam isteri penulis (yang itu). Updated: Isteri penulis yang itu dengan anak lanang remaja pergi ke JPN Setia Tropika, pegawai suruh isi borang yang baharu dan dapatkan pengesahan pesuruhjaya sumpah disitu. Akhirnya, jam 9.09am, pagi Isnin, isteri penulis yang itu whatsapp kata urusan tukar mykad baharu sudah selesai. "Dah siap, kena tunggu 1-3 bulan," katanya ceria. Ok lah tu.

Dalam perjalanan pulang ke gagang, penulis singgah di kedai perabot Johor Jaya mencari tilam spring dan gerobok untuk anak-anak wedok. Shopping tingkap saja orang kata.

Nota lalat. Semalam penulis sudah menempah seekor lembu untuk ibadah qurban sempena raya haji tahun ini. Semoga dipermudahkan dan dirahmati. Amin ya robbal alamin.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Sunday, 13 August 2017

SIAKAP GORENG BODOH DAN BORONG KAIN LANGSIR DI MASAI

Udang Goreng Butter | Kedai Makan Rahmat Siakap Goreng | Kampung Pasir Putih 2017

Tengahari tadi, dari padang memotong rumput, penulis pulang kerumah mengambil kaum kerabat terus ke Kampung Pasir Putih untuk makan tengahari. Cuma anak wedok yang sedang bekerja hingga ke petang sahaja yang tidak bersama-sama.

Untuk baca entri lama makan di kedai Rahmat Siakap Goreng, sila ratah di SINI.

Usai makan tengahari, penulis pun singgah di kedai langsir Masai kerana isteri penulis (yang itu) hendak menukar langsirnya yang lama. Sebenarnya semalam penulis sudah mengajak isteri penulis (yang itu) untuk ke Nilai 3 kerana pemotongan langsir boleh disiapkan pada hari yang sama. Tapi cadangan penulis itu ditolak mentah-mentah kerana jarak dua marhalah yang jauh. Setelah hampir 2 jam membelek dan memilih jenis kain dan corak langsir di situ, akhirnya berjaya juga menempah. "2 minggu lagi siap wak," kata ahkak jurujual disitu.

Untuk baca entri lama tentang Masai Langsir (May 2010), sila selak di SINI.

Nota peribahasa lalat. Siakap senohong gelama ikan duri, bercakap bohong lama-lama mencuri. Maksudnya, he that will lie will steal.
Berenang-renang ikan Siakap, Ikan emas ada dikali, Jadi orang jangan banyak cakap, Banyak kan orang menjauhi.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Family luncheon | Kedai Makan Rahmat Siakap Goreng | Kampung Pasir Putih 2017

Kedai Langsir Masai 2017

Kedai Langsir Masai 2017

Kedai Langsir Masai 2017

Saturday, 12 August 2017

KAWASAN PEJABAT DIGENANGI AIR BANJIR



TENGAHARI tadi sebelum ke surau dalam limbungan untuk bersolat jumaat, hujan mula turun. Bila khatib membaca khutbah, hujan pun turun dengan lebat anjing dan kucing. Penulis ingatkan usai solat hendak membeli buah-buah belahan seperti nenas, pisang dll di kantin atas bukit. Tapi bila ada rakan-rakan sekerja wassap gambar pejabat sudah dilanda banjir, maka bergegaslah penulis balik ke meja kerana beg galas penulis ada dibawah meja diatas lantai. Aiyah.

Nota lalat lain. Kelmarin bila penulis bawa beberapa paket kek lapis Hamidah yg dibeli di lapangan terbang Kuching, beberapa rakan suka lah pula. Dan tadi ramai sudah mahu membeli dan memesannya.

Blog bukanlah hakmilik kekal.



Friday, 11 August 2017

WHEN EXACTLY DOES OLD AGE BEGINS



Pagi tadi ada perbualan antara penulis dengan abam matcha yang duduk di meja sebelah.

THI: Sekejap je dh masuk opis. X sedar smlm balik kol 5, skrg kol 8 masuk opis semula.
Penulis: Kannn, time flying fast.
THI: Yep, skjap je dh rasa tua. Ramai kawan2 dh takde. Bulan lepas je dekat 10 orang kawan saya meninggal.
Penulis: Samalah, ramai dh kawan2 yg kita kenal pegi meninggalkan kita.

THI bercerita pengalaman dia masuk hospital tahun lepas. 22 hari kena masuk wad. "Banding dengan hospital swasta, hospital kerajaan punye servis better," katanya, "makan sedap, walopon orang tgh sakit, pagi makan, tengahari makan, petang minum, malam makan lagi. Layanan misi2 pon tiptop sentiasa ada jaga kita." Selama beliau hidup, itu pengalaman pertama THI masuk hospital. "Bayar bil pun murah, tiga hinggit lima posen saje," katanya. "Kalo hospital swasta, dulu my wife masa pregrant kene muntah2, lima hari warded dah kene nam belas hibu," luahnya lagi. "Tak boleh claim insurance sbb kes pregnant tak cover," keluhnya, "guna kad kredit 3 tahun baru je habis bayar. Servis pun tak bagus, takde sape yang jaga patient, nurse pun tak cukup kakitangan, tak macam hospital kerajaan." "Dulu walopon sy tak suka kerajaan yg memerintah, ramai ckp macam2 tak bagus psl kerajaan, tapi bila sy masuk hospital kerajaan, sy rasa beruntung pulak, sy kene bercukor" kata THI dgn senyuman. "Bapak saya dulu dia keje kerajaan, pencen penuh dh 25 tahun, tiap2 tahun dpt bonus," ceritanya lagi, "kita yang keje swasta ni kais pagi makan pagi je." Penulis pun cerita juga pengalaman bayar bil isteri penulis yang itu bersalin kena bayar tiga empat hibu hinggit. Kalau bersalin kat hospital kerajaan, bil baru tiga poh empat hinggit. Banyak kan beza?

Nota lalat. Pasal tajik, "pada umur berapakah kita dipanggil tua?" Penulis rasa pada umur 66 tahun, boleh?

Nota lain lalat. Ustaz Azhar Idrus baru saja bernikah dengan isteri nombor 4. Kalau semua perempuan nak berkahwin bermadu dengan isteri ustaz, habis siapa pula nak bernikah dengan lelaki yang biasa-biasa yang bukan ustaz kan? Kanns.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Thursday, 10 August 2017

COCA COLA ZERO SUGAR TANPA GULA



Air tin minuman Coca Cola tanpa gula tidak bermaksud tidak manis ya. Begitulah juga dengan madu tanpa gula.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Wednesday, 9 August 2017

TAK PERLU TUKAR NAMA MASUK ISLAM

Pejabat Kadi Daerah Pontian | Johor 2017

Untuk baca entri Sozcyili Susahnya Nak Masuk Islam di Selangor, Kerenah Birokrasi Banyak Sangat, sila sumpit di SINI.
Untuk baca Utusan Tak Perlu Tukar Nama Peluk Islam, sila celik di SINI.
Untuk baca entri Melayan Kerenah JPN Lagi dan Lagi, sila tikam di SINI.

Harap pembaca jangan salah paham, penulis bukannya nak membebel pasal jabatan agama johor pasal urusan pengesahan masuk islam isteri yang berlaku hari ini. Tetapi urusan pindaan maklumat JPN untuk menukar mykad isteri penulis yang baharu masih belum ada penghujungnya.

Tuesday, 8 August 2017

MELAYAN KERENAH JPN LAGI DAN LAGI

On Jalan Trus | Johor Bahru 2017

Semalam petang, penulis dan isteri penulis (yang itu) dan anak lanang remaja sudah berlarian ke UTC di Galleria Kotaraya. Tujuan utama masih mahu menukar mykad isteri penulis (yang itu) dan anak lanang remaja juga. Urusan penukaran mykad baru anak lanang remaja tiada masalah kerana tidak tukar alamat. Tapi masalah masih belum terurai untuk mykad isteri penulis (yang itu) kerana pihak JPN masih tidak dapat meminda status agama isteri. Walaupun sudah ditunjuk surat masuk islam yang asli circa 1989. "Kat sini takleh buat, kena pinda status kat JPN Setia Tropika. Surat ni tak laku lah, wak kena pegi Jabatan Agama untuk dapatkan sijil yang baharu, pastu kena pegi JPN Setia Tropika," kata akak pegawai kaunter itu. Bila disuruh abaikan status agama, akak tu kata, "sistem takleh terima. Kena ada agama. Lagipon sini cuma ranting JPN, isteri wak kena gi Setia Tropika." "Cuba wak dan isteri pegi kaunter jabatan agama di bilik sebelah tu, tanya dorang dulu," saran akak pegawai kaunter JPN itu lagi. Bila penulis dan isteri penulis (yang itu) pergi ke kaunter pejabat agama, awek kaunter kata, "sini cuma urusan nikah je wak, kena pegi kompleks agama kat bandar."

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Monday, 7 August 2017

KUCHING SARAWAK: THE SECOND AND LAST DAY

Laksa Sarawak special | Mom's Laksa Cafe | Kuching 2017

Pagi Ahad yang hening di bumi kenyalang haruslah bersarapan laksa sarawak yang fofuler itu. Kafe Mom's Laksa cafe sudah. Selepas bersarapan, haruslah juga jalan-jalan ditepian waterfront. Tangkap dua tiga gambiran sudah.

Tengahari, keluar jalan-jalan ke Vivacity Mall. Makan salmon steak seperti biasa di Sushi King sudah. Selepas itu ke India Street mencari poskad Sarawak.

Sunday, 6 August 2017

GOOD MORNING KUCHING ... MEOWW

Above Laut Cina Selatan, heading Kuching 2017

Selamat pagi Kuching.

Pagi-pagi Sabtu suboh sepi-e sudah sampai di bandaraya Kuching ini.

Mencari pengecaj bateri di One TJ Mall untuk kamera Canon agak mencabar juga. Walaupun begitu, tujuan jalan-jalan ke pekan Serikin disempadan Indon harus diteruskan. Cuaca tengahari panas berdeting di pekan Border Market Serikin yang sudah dijangka pun dilayan.

Dalam perjalanan pulang dari Serikin, penulis tidaklah singgah di gua Pari-pari (baca, Fairy Cave) seperti di tahun 2013, tapi abam supir membawa singgah ke Tasik Biru lah sangat.

Saturday, 5 August 2017

ESSENTIAL ITEMS FOR A DOMESTIC FLIGHT

What Do I Need to Bring on Domestic Flights?

Hari ini Jumaat petang, penulis agak sibuk mengemas barang-barang keperluan untuk dibawa ke seberang lautan lah sangat.

Yang penting.
  1. Beg troli dalam kabin. 
  2. Mykad dan tiket kapalterbang beserta boarding pass.
  3. Berus gigi.
  4. Pakaian luaran dan dalaman untuk dua hari satu malam.
Yang perlu.
  1. Pen mata bola.
  2. Majalah untuk pembacaan dalam kabin.
  3. Bantal leher tak perlu sebab tak lama dalam penerbangan.
  4. Jajan dan minuman ringan. 
  5. Jaket tak perlu sebab tak lama dalam penerbangan.
  6. Alat pengecaj iphone dan headset.
  7. Kesabaran - tak akan lari gunung Santubong dikejar.
Nota pasca lalat. Yang tertinggal dan terlupa.
  1. Deodoran.
  2. Battery charger utk kamera kompak, ie Lumix GF1.
    Nota pantun lalat. Gunung daik bercabang tiga, budi yang baik dikenang jua, gunung puteri bercabang dua, buat laksamana tidur tak lena. Amboi amboi amboi.

    Blog bukanlah hakmilik kekal.

    Friday, 4 August 2017

    SCRATCH & SMILE CONTEST

    Caesar Salad is my favorite | AEON Pizza Hut Permas Jaya 2017

    Malam kelmarin, penulis telah makan malam bersama-sama dengan satu-satunya anak menantu. Makan di Pizza Hut Permas Jaya sudah. Anak lanang bocah cilik tidak ikut kerana ada tuisyen.

    Blog bukanlah hakmilik kekal.

    Us | Pizza Hut AEON Permas Jaya 2017

    Scratch & Smile Contest | Pizza Hut AEON Permas Jaya 2017

    ORANG KOREA CUBA MAGGI CUP MALAYSIA

    Maggie Hot Cup perisa Sup Ayam Special

    Gara-gara ternampak video orang korea makan maggie cup, tiba-tiba penulis pun terasa hendak menghirup juga. Sedap katanya. Lagipun, sudah lama rasanya penulis tidak menjamah mi maggie. Ayam Mee saja yang penulis belum cuba. OTL

    Blog bukanlah hakmilik kekal.


    Nota Parodi MeleTOP I Am Me 'Ayam Mee' DSV:


    Thursday, 3 August 2017

    MALAM INI MALAM JUMAAT



    Tapi ada mak kisah.

    Blog bukanlah hakmilik kekal.

    Wednesday, 2 August 2017

    12 FOODS WITH MORE VITAMIN C THAN ORANGES



    12 FOODS WITH MORE VITAMIN C THAN ORANGES

    1. Chili peppers
    2. Red bell pepper
    3. Green bell pepper
    4. Kale
    5. Brocolli
    6. Papaya
    7. Strawberries
    8. Cauliflower
    9. Brussels sprouts
    10. Pineapple
    11. Kiwi
    12. Mango

    Rujukan di SINI.

    Blog bukanlah hakmilik kekal.
    House Fly