Wednesday, 31 May 2017

BAZAR ALA KAMPUNG RAMADAN BUFFET DI M-SUITES HOTEL JB 2017

Ramadan Buffet 2017 | RM99 net per adult | The M Suites Hotel Johor Bahru in Malaysia is located a mere 15-minute drive from the Johor-Singapore Causeway.

Semalam penulis beriftar di M-Suites Hotel JB bersama-sama rakan sekerja.

Monday, 29 May 2017

SALAM PERANTAUAN

#sukesukiraya #jgnkecam #kebosananmenciptakelainan

Salam dari perantauan ya makcik pakcik datuk datin puan tuan saudara saudari ustaz ustazah kak long abang long mak ucu mak ngah semua-semua lah. Penulis dan rakan-rakan penulis yang jauh dimata ini mengucapkan salam ramadhan dan aidilfitri kepada pembaca-pembaca blog penulis yang biasa-biasa ini.

Biar iman sekental DODOL, jangan senipis REMPENYEK. Biar jiwa selembut BAULU, asalkan akhlak secantik BISKUT DAHLIA. Senyumlah semanis WAJIK agar Hari Raya disambut lebih bermakna. SALAM AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Sunday, 28 May 2017

CERITA YANG TIDAK DIDAPATI DALAM SURATKABAR MELAYU

Due to my own procrastication to replace the brake pads, the brake discs now got damaged already.

Sabtu, 27 Mei 2017 bersamaan 1 Ramadan 1438H.

Untuk baca entri penukaran brake pads, sila tanggal di 29/9/12 selepas 5 tahun.
Untuk baca entri penukaran tayar Michelin, sila penyamaan di 3/8/13 selepas 4 tahun.

Hari ini aktiviti menukar tayar kereta.

10.10am, sudah tiba di kedai tayar Hawk. Tukar 4 tayar jenis Michelin 195/65/R15 sama seperti yang lama. Tukar brake pads, dan sensor.

Saturday, 27 May 2017

ATAS KAPAL ADA HELIDECK



Semalam penulis dan rakan-rakan sekerja sudah memanjat kapal. Sebab hari ini sudah bermula bulan puasa dan mungkin aktiviti memanjat kapal akan dikurangkan dalam bulan yang mulia ini. Kalau panjat kapal nanti pun mana boleh bawa air dalam botol kan?

Friday, 26 May 2017

SALAM RAMADHAN

*ASSALAMUALAIKUM*



    *Sedulor2ku* _(Saudara2ku)_ 
    *KONCO2ku* _(Kawan2ku)_ 
    *Kabeh* _(Semuanya)_ 
    *Garek pirang dhino meneh* _(Tinggal beberapa hari lagi)_ 
    *Wes arek poso* _(Dah nak puasa)_ 
    *Merem melek* _(Pejam celik)_ 
    *Motone wes tekan meneh Romadhon* _(Tau2 dah Ramadhan)_ 
     *In Sha Allah* _(Dengan izin Allah)_ 
    *Nyong ki* _(Saya ni)_ 
    *Akeh dusone* _(Banyak dosanya)_ 
     *Cangkeme lacut banget* _(Mulutnya celupar sangat)_ 
    *Akeh seng cilik atine* _(Banyak yang kecik hati)_ 
    *Dhadhine* _(Jadinya)_ 
    *Nyong jaluk ngapuro* _(Saya minta ampun)_ 
    *Katah katah* _(Banyak2)_ 
    *Yo karo sampiyan kabeh* _(Dengan awak semua)_ 
     *Wong jaman saiki* _(Orang zaman ini)_ 
    *Ngomong 0-0* _(Kata 0-0)_ 
    *Parenge iso ngentekke* _(Moga2 boleh menghabiskan)_ 
    *Romadhon* _(Puasa Ramadhan)_ 
    *Kambek diampuni kabeh dusone* _(Dengan semua diampunkan dosanya)_ 
    🤓🤓 
     
     
        - teks kredit: fesbuk


      Thursday, 25 May 2017

      KAMBING TAK MANDI PUN HARGA MAHAL

      Gearbox soup so delicious making you forget about your cholesterol level. OTL

      Semalam ada jamuan makan-makan di padang tempat penulis memotong rumput ini. Tetapi penulis tidak dapat sertai sebab kena pulang tengahari ke rumah atas arahan isteri penulis (yang itu) untuk melihat anak lanang bocah cilik balik dari sekolah cina. Budak sudah berumur 10 tahun pun masih kena pantau. Weh, siapalah tidak sayang bini, tapi ada makcik kan. Kannns?

      Pulang semula ke pejabat ada lebihan makanan sup kambing yang sedap itu. Nyot nyot.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      Tuesday, 23 May 2017

      SURAT AKUAN DENGAN KHUSYUK DAN TAWADHU SERTA TULUS IKHLAS

      The "Surat Akuan" received from the lawyer in KL yesterday, printed 2 copies, signed with black pen and done couriered it back to them on the same day.

      Urusan jual beli rumah penulis di Bukit Belacan hampir selesai.
      Urusan jual beli rumah di Kulai juga masih dalam proses.
      Semoga dipermudahkan.
      Amin ya robbal alamin.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      Monday, 22 May 2017

      THIS LATEST BORING TOY HAD A POTENTIAL TO END IN TEARS

      You are not supposed to fly this boring toy.

      Minggu lepas anak wedok remaja sudah membelikan adindanya sebiji mainan "fidget" yang penulis sangkakan boleh terbang. Mainan yang mahal juga harganya, RM20 sejibik. Penulis harap pembaca boleh menunggu beberapa saat untuk melihat animasi gambar diatas.

      Sunday, 21 May 2017

      SUGENG ENJANG MASAI

      On the Pasir Gudang highway this morning, near Taman Megah Ria.
      Sugeng enjang, kuwe wes sarapan opo urong?

      Untuk baca entri Good Morning Masai versi 25 March 2017, sila menyanrais di SINI.

      WHEN IS IT TIME TO THROW JEANS AWAY BECAUSE NOT ALL DENIM IS SALVAGABLE

      I saw this type of ripped and torn but new jeans was sold at Levis store for RM199 only. 

      Umur setiap hari akan bertambah, tidak akan berkurang. Saiz pinggang pun semakin bertambah menjadi 34 inci. Tapi saiz pinggang boleh dikurangkan. Kann?

      Nota lalat lagi. Bertugas di pagi hari Sabtu seorang diri didalam kabin yang suram. Gaji bulan lepas pun baru dapat, itupun tidak sampai separuh. Aduhai. Merungut sahaja tidak membantu keadaanHidup harus diteruskan.

      Saturday, 20 May 2017

      HOW TO TEACH YOUR KIDS TO BOWL

      Daiman Bowl | Taman Johor Jaya | Johor Malaysia 2017

      Sekarang ini, hampir setiap minggu penulis akan dikerah ke padang bowling oleh anak lanang bocah cilik. Olehkerana tiada kaum kerabat yang lain yang berminat, maka penulis layankan sahaja. Kita lihat sahaja samada keputusan permainan bowling anak lanang akan meningkat untuk 10 tahun akan datang.

      Thursday, 18 May 2017

      PESAN USTAZ: TAK CANTIK TAK COMEL TAK JELITA TAKPER ...

      Sila goyangkan inul untuk lihat apa yang ustaz kata. Lokasi: PWTC circa 3/5/15.

      Seorang jejaka wassap ustaz ada dilema dengan pasangan hidup. Disana menanti disini menunggu, katanya.

      Jejaka: Ustaz, hambo ade dua pilihan. Sorg tu sangat cantik tapi kurang pandai dalam bab agama. Pakai tudung kecik je sbb orang sosial sikik, tapi tak jahak. Hak sorg lagi tak cantik, gemuk sikik, tapi pandai dlm agama, lulusan bagian syariah. Jadi, hok mana satu nak pilih?

      Wednesday, 17 May 2017

      REASONS WHY WEARING UNIFORM IS IMPORTANT

      4 million manhours appreciation day

      Rabu, 17 May 2017.

      Ada majlis apresiasi keselamatan di syarikat penulis memotong rumput hari ini semalam (thanks Kay). Ada cenderahati dan makanan percuma. Ada cabutan bertuah tapi penulis tidak bernasib baik pula.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      The free goodies of L-size tshirt, a sling bag, and a portable drink bottle.

      Tuesday, 16 May 2017

      A MEANINGFUL THING TO DO WITH YOUR FIRST SALARY

      My favorite meal everytime I come here | Salmon Steak set | Sushi King restaurant | Aeon Permas Jaya 2017

      Hari ini, 16 Mei 2017 adalah hari guru atau hari cikgu. Dan juga harijadi anak lanang penulis yang sulong.

      Alhamdulillah. Adindanya, anak wedok yang baharu bekerja lebih sebulan pun telah menerima gajinya yang kedua. Gaji pertama tidak cukup sebulan dan sudah habis membeli barang-barang mekapnya sendiri.

      Jadi, makan malam di restoran Sushi King Permas Jaya sudah.

      Nota silam lalat. Untuk baca entri lama harijadi aDm di blog-blog penulis yang lama (kalau masih ada lagi), sila klik tahun-tahun berikut: | 20152013 |  2011 2009 | 2008 |

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      aDm the birthday boy | Salmon Steak set | Sushi King restaurant | Aeon Permas Jaya 2017

      Monday, 15 May 2017

      KUCHING THE CAT CITY: DAY 2

      The Waterfront sunrise lah sangat | Kuching | Sarawak 2017

      Ahad, 14 Mei 2017.

      Hari kedua di bumi kenyalang.
      Untuk baca entri Kuching The Cat City: Day 1, sila ngirup di SINI.
      Untuk baca entri laksa sarawak Miri 2010 di blog lama, sila makai di SINI.

      6.06am, sudah keluar menyanrais (baca, sunrise) di Waterfront, Sungai Sarawak. Tetapi cuaca mendung dan berawan tebal.
      6.36am, balik semula ke bilik hotel. Layan wayang "Diary of Nymphomaniac", diatas talian percuma menggunakan phone cap aiYam, kerana adanya wifi hotel yang laju, tidak seperti wifi diatas kabin Airasia yang baik tiada daripada ada.
      8.33am, sudah periksa keluar dari hotel Grand Margherita.
      8.55am, anak lanang bersama isterinya datang menjemput untuk dibawa bersarapan laksa sarawak. Ramailah juga kaum kerabat dari pihak besan berkumpul disana.
      9.55am, singgah di pasar Satok.
      11.44am, sampai di lapangan terbang Kuching.
      12.55pm, ke balai perlepasan.
      1.50pm, dalam belon.
      3.33pm, tiba di Senai. Rumah semanis rumah.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      Cat mural on the wall | Grand Margherita Hotel |  Kuching | Sarawak 2017

      Sunday, 14 May 2017

      KUCHING THE CAT CITY: DAY 1

      View of Santubong , and see the barrack of clouds exactly on top of the river - so nice kann | Kuching | Sarawak 2017

      Sabtu, 13 Mei 2017. Penulis telah menghadiri jemputan kahwin besan penulis di bandaraya kuching itu. Meoww.

      Penulis terbang berdua sahaja dengan isteri penulis (yang itu) kerana anak lanang telah duluan kesana pada hari Khamis kelmarin.

      3.30am, bangun, mandi dan terus ke lapangan terbang Senai.
      6.15am, berada didalam belon.
      7.30am, tiba di Kuching. Naik Uber ke hotel Grand Margherita untuk letak bagasi.
      9.30am, naik Uber ke Dewan Baitulmal.
      12.12pm, majlis tamat dan bersurai. Tempah Uber balik ke hotel.

      Tiada aktiviti petang kerana isteri penulis (yang itu) keletihan dan tidur sahaja dibilik hotel. Manakala penulis melayan wayang atas talian cerita "Nymphomaniac Vol 1" dan "Nymphomaniac Vol 2" hingga tamat. Wifi dalam bilik hotel amatlah laju, tidak seperti wifi atas belon Airasia yang lebih baik tiada daripada ada.

      6.06pm, aktiviti menyanset (baca, sunset) di Waterfront, tepian Sungai Sarawak.
      7.07pm, berenang ke seberang sungai untuk membeli kek lapis Mira dan menjamah mee kolok.
      8.30pm, bali ke bilik. Tapi belumpun sampai 13min, isteri penulis (yang itu) berasa lapar pula dan menyuruh penulis membeli nuggets ayam di Mcd dalam hujan gerimis seberang jalan sahaja.

      Untuk baca entri Kuching The Cat City: Day 2, sila berdayung di SINI.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      Grand Marghertia hotel  | Kuching | Sarawak 2017

      Friday, 12 May 2017

      SPARE TYRE COMES WITH SHORTER SCREWS

      Actually my dear, it's already shown on the tyre itself to use the shorter screws. Aiyah!

      Pagi tadi selepas bersarapan dengan anak wedok di warong lontong Masai, penulis pun terus berlarian ke tempat kerja. Tetapi tiba di simpang lampu isyarat Kipmart Masai, ada pemandu kereta lain sudah memberitahu tayar belakang sebelah kiri cikputih sudah penyet. Penulis sebetulnya sudah lama tahu pun dan segera putar semula ke stesen minyak Petronas berdekatan. Penulis cuba pam tayar, tapi tidak berhasil kerana angin tayar langsung tiada. Jadi penulis ketepikan cikputih dan cuba menukar tayar kereta yang pancit itu. Bila sudah tukar dengan tayar pengganti, bila mulakan enjin, cikputih tidak mahu berganjak pula. Penulis sudah mula panik. Sudahlah berpeluh atas dan bawah. Jadi, penulis menelefon pomen yang biasa. Pomen, misterGan, beritahu skru tayar terlalu panjang dan menyuruh penulis memasang dengan skru yang lebih pendek. Pada masa yang sama, penulis menempah kereta Uber untuk anak wedok ke tempat kerja beliau sebab sudah pukul 8.18am. 13 minit untuk sampai, kata Uber.

      Thursday, 11 May 2017

      PENGALAMAN MELAWAT ANAK DI ASRAMA UNIKL MICET ALOR GAJAH

      A Windmill | Freeport A'Famosa Outlet | Alor Gajah | Melaka 2017

      Rabu, 10 Mei 2017. Hari Wesak.

      Untuk baca entri Pengalaman Hantar Anak Latihan Praktikal di Unikl Micet Alor Gajah 2017, sila godak di SINI.
      Untuk baca entri keponakan penulis, JAMPONG 2012 yang pernah datang ziarah ke rumah penulis masa mula-mula masuk UniKL ini, sila kepau di SINI. Sila lihatlah saiz sado badannya dulu dan sekarang.

      Sebenarnya tiadalah perancangan awal hendak menziarah anak lanang remaja di universiti hari ini.

      Tengahari tadi sudah berlarian ke Alor Gajah. Ambil anak lanang di asrama Blok D. Kemudian ambil sepupunya di Taman Jati Indah. Ada dua adik beradik sepupunya yang masih belajar di universiti yang sama, tetapi mereka tinggal menyewa rumah di luar kampus. Tapi sepupu yang muda seorang lagi, adik Jampong, Nimong, tiada dirumah ketika itu. Kemudian berlarian ke Melaka Premium Outlet (baca, Johor Premium Outlet) atau dikenali juga Freeport A'Famosa Outlet. Selepas itu berlarian pula ke Mydin Tampin sebelum menghantar mereka kembali.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      From left: Jampong, aQi, yaasir, aBo, mQ | Freeport A'Famosa Outlet | Alor Gajah | Melaka 2017

      Wednesday, 10 May 2017

      BARBECUE AT D'AMBIENCE PERMAS

      D'Ambience Condo | Permas Jaya | Johor Bahru

      Hari ini hari Wesak. Ada syarikat yang tidak mengambil cuti umum ini.

      Malam tadi, kawan-kawan sekerja penulis yang tinggal di kondo D'Ambience Permas Jaya mengadakan majlis memanggang BBQ kambing dan ayam dan sosej atas bara api dan arang.

      Terimakasih semua kawan-kawan.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      D'Ambience Condo | Permas Jaya | Johor Bahru

      Tuesday, 9 May 2017

      SINGAPORE DOLLAR HITS WEAKEST AGAINST RINGGIT THIS YEAR

      Pengurup Wang | Licensed Money Changer | Jalan Yahya Aldatar | Johor Bahru | Johor | Malaysia
      The exchange rate: buying SGD100 = RM309.50

      Untuk baca renangan penulis ke seberang tambak setiap bulan yang lepas, sila ketabrak di bawah:
      April 2017 - Kanda ni Asek Kuar Berjalan Saje
      Mac 2017 - Where can I Topup the Autopass Card for Malaysian Car
      Febuari 2017 - Engkau Jangan Samakan Aku Dengan si Jaafar dengan si Hashim dengan si Salleh tu Pah
      Januari 2017 - Jem dan Kaya

      Ahad pagi-pagi lagi penulis sudah berenang-renang ketepian ke seberang tambak. Untuk membeli suratkhabar dan sebongkah berlian. Alone matcham biasa.

      Nota tepian lalat. Semalam, penulis sempat lagi melayan 2 cerita wayang atas talian secara percuma (baca, full movie online free) berkenaan menjadi keldai dadah (baca, the mule) dan melalui kastam imigresen kedua-dua belah negara yang terlibat. "Maria Full of Grace" dari Colombia ke New York, dan "The Mule" dari Thailand ke Australia. Modus operandi yang sama - menelan dadah dalam kondom ke dalam perut, kemudian masuk lagi kedalam mulut. Menjijikkan kan? Ingat lagi Dadah is Death?

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      Tambak Johor | Johor Causeway | Johor Bahru heading Woodlands | Singapore
      The traffic was very smooth this morning.

      Monday, 8 May 2017

      DIRTY JOB THAT NOBODY WANTS



      Sekarang kerja sebagai pemotong rumput tidaklah sesibuk mana, maka penyelia memberikan penulis kerja membina paip pembentungan najis dalam kapal pula. Penulis tidak kisah kerana ianya rezeki yang halal.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.





      Sunday, 7 May 2017

      LAMB CHOP BY CHEF NIZAM



      Sabtu, 6 Mei 2017.
      Hari bertugas separuh hari. Timekaseh bro Nizam rajin masakkan kambing bakar.

      Saturday, 6 May 2017

      PERADUAN BELI KELEDEK MISTER POTATO DI 7 ELEVEN DAPAT VESPA UNGU



      Sudah lama penulis tidak menyertai peraduan atas talian dan tepi talian. Sudah 3 tahun rasanya.

      Tadi penulis baru beli cip kentang Mister Potato perasa keledek. Ada peraduan kalau menang boleh dapat Vespa ungu. Tapi rasa tidak berbaloi sahaja kerana pemenang berdasarkan penyertaan terbanyak.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.



      Uuuuui ungulicious! Vespa ungu! GoPro Hero 5! Wang tunai! Uuuuui, menarik ni! Jom ke 7-Eleven berdekatan, beli 1 canister Mister Potato Sweet Potato, WhatsApp dan tunggu jadi pemenang bertuah. Jom ajak amigo sekali jom! Macam mana? Haa..

      Langkah 1: Beli Mister Potato Sweet Potato crisps. 1 tin = 1 penyertaan
      Langkah 2: Jawab soalan ni. Mister Potato Sweet Potato Crisps adalah kerepek keledek pertama di Malaysia. Betul / Salah?
      Langkah 3: Whatsapp resit asal, jawapan, nama penuh dan no K/P ke +6017.880.0994



      Friday, 5 May 2017

      SELAMAT PAGI JUMAAT MASAI

      Thank you dear for straight line ironing my baju melayu johor.

      Jumaat, 5 Mei 2017 bersamaan 8 Syaaban 1438 tahun Hijriah.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      Thursday, 4 May 2017

      TEPUK TEPUK TEPUK AMAI AMAI

      On Upperdeck starboard this morning | FSO Bergading | Straits of Johor 

      Untuk baca entri naik kapal bila [The Storm Is Coming], sila dayung di SINI.
      Untuk baca entri penulis pernah memotong rumput [Sekangkang Kera], sila tebas di rumah lama konco penulis di SINI.

      Rabu, 3 Mei 2017.

      Tiada yang menarik untuk bercerita. Cuma penulis sempatlah juga naik kapal masuk ke bilik-bilik penginapan di kuarter kehidupan (baca, living quarters). Turun tangga naik tangga tujuh lapan kali, lapan lagi pun sudah mengah.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      Wednesday, 3 May 2017

      A CREEPY PHONE CALL FROM SCAMMER 0376268899

      Click at your own risk:





      Tengahari tadi, penulis kena pulang ke rumah kerana terpaksa menunggu anak lanang bocah cilik pulang dari sekolah cina. Selepas anak lanang bocah cilik sampai dirumah, kena tunggu pula sehingga van sekolah agama datang memungutnya.

      Sementara menunggu tadi, penulis terima satu panggilan telefon yang tidak dikenali - 0376268899. Bila jawab, suara ahmoi dalam mesin mengatakan penulis ada tunggakan bayaran berjuta-juta lemon pinjaman peribadi selama 3 bulan. Cakap melayu tak berapa nak lancar. Aiyah! Masa bila pula penulis ada urusan dengan bank Hong Leong? Untuk bercakap dengan operator manusia, disuruhnya penulis tekan butang 9. Iyelah tuh. Baca: THIS IS A SCAM!

      Untuk baca entri scam mudah.my dan Western Union, sila spam di SINI.
      Blog bukanlah hakmilik kekal.



      Updated. Olehkerana ramai menjadi mangsa panggilan operator Hongleong palsu dan SCAM. Penulis kopipes catatan pengalaman oranglain disini:

      Satu panggilan call daripada no Hong Leong Bank 0376268899 mengatakan saya saya ada tunggakan sebanyak 3k disebabkan loan peribadi bernilai 50k yang telah diluluskan pada 18/01/2017 berserta acc no 12701004664 di Pulau Pinang Times Square , Jalan Datok Keramat, Pulau Pinang .. pegawai bank memperkenalkan diri Iaitu Haniza binti Sanusi serta no perkerja HLD 1732 Headquarters Petaling Jaya , Selangor .

      Saya menafikan saya tidak pernah ada pinjaman peribadi di mana2 bank dan beliau minta saya buat laporan polis ke IPK Pulau Pinang , dia terus transfer call saya ke IPK dan bercakap dengan lelaki cina memperkenalkan diri Sarjan Teh , selepas saya memperkenalkan diri beliau minta no kad pengenalan dan saya terus memberi no kad pengenalan dan kononnya beliau nak membuat satu laporan polis melalui call , saya minta pergi ke IPK pulau pinang tetapi beliau cakap tak perlu hanya rakaman call sahaja dah membolehkan buat laporan dan automatic nama saya akan clear di Bank Negara.

      Sementara kononnya laporan saya ini di rakam dalam perbualan saya dimatikan tetapi Sarjan teh telah call saya balik dengan no 042221522 no telefon itu adalah no telefon IPK pulau pinang dan sarjan teh minta saya google itu adalah no phone IPK PP , sarjan teh mengatakan setelah check no ic saya .. saya adalah salah seorg suspect kes jenayah iaitu melibatkan pengelapan wang haram dan dadah yang bernilai 600k , saya panik ...
      sarjan teh memaklumkan bahawa seorg pegawai bank di kuala lumpur yang Bernama Lim seoung eng telah di berkas atas kesalahan mengelapkan wang haram dan dadah, kad atm atas nama saya juga bersama beliau , dan saya adalah suspect yang bekerjasama dengan Lim , sarjan teh mengatakan kes ni besar dan mereka cakap perlu membuat rakaman kerjasama saya bersama pihak polis , perbualan saya di transfer ke Inspector Zaki . Inspector Zaki telah mengherdik saya dan mengugut saya dengan menyatakan saya akan direman selama 40 hari , beliau cakap tidak mahu dengar apa2 pun alasan saya , saya amat terkejut dan amat takut sedangkan saya tak buat kesalahan pun.. dari cerita loan tak berbayar 50k terus saya ade kes jenayah melibatkan wang haram dan dadah .. ya allah mmg takut btul semalam .. beliau terus transfer panggilan saya ke sarjan teh semula dan sarjan teh telah transfer panggilan ke Inspector Asri .. saya dalam ketakutan .. beliau memberi kata dua samada saya direman atau memberi kerjasama kepada pihak polis .. saya amat takut dah tentu saya beri kerjasama kerana saya mmg tidak bersalah , beliau meminta saya menyatakan semua kewangan saya dan minta saya keluarkan semua duit saya dan transfer ke akaun Mahkamah supaya juru audit mahkamah membuat siasatan .. saya pun pergi ke bank untuk keluarkan duit saya seperti di arahkan .. panggilan saya tidak boleh dimatikan atas sebab panggilan telah dirakam .
      Setelah saya keluarkan duit saya saya pun diarahkan pergi ke cimb bank untuk mendebitkan wang tersebut , Inspector asri menyatakan setelah wang itu dimasukkan ke acc cimb atas. Siti Sarah binti abdullah , no acc cimb bank 7065199224 ...pihak mahkamah akan jalankan siasatan selama sejam .. sekiranya acc syarikat saya clean , beliau akan mendebitkan balik wang saya dan nama saya akan dibersihkan dalam bank negara dan system polis ...
      sementara saya di bank keadaan saya amat keliru dan sementara saya berada di talian Inspector Asri saya telah minta rakan whatsapp saya check no IPk pulau pinang , sedang suami saya di sebelah pun saya tak pedulikan dia , suami saya marah pada saya pun saya tak peduli , saya sebenarnya di minta rahsiakan perkara ini , sebab Inspector asri kata sekiranya saya telah pecah kan rahsia ini saya akan di reman , saya amat takut .. dalam perjalanan saya ke cimb Bank Setapak phone saya di call berkali2 oleh kawan saya Intan Jaffar , dia terjerit2 cakp saya ditipu , saya pun terus matikan call dan sebelum tempuh cimb bank setapak .....
      suami saya terus belok ke Balai Polis Setapak , saya serahkan ic saya , minta pihak polis check samada saya ade kes jenayah , rupanya saya dipukau dan nasib baik suami saya Jafridin Canopy berada di sebelah dan telah selamatkan saya pergi terus ke balai .. daripada saya transfer semua duit saya ke akaun scam.. pihak polis balai polis setapak telah siasat dan saya sendiri telah serahkan panggilan Inspector asri ( penyamar )ke pegawai sebenar .. dan penyamar amat bijak dengan kata2 , pegawai polis minta ( penyamar) minta no id polis dia telah bagi no id polis yang dah pencen .. mmg amat berani .. dan pandai saiko ..saya telah dipukau .. atau mereka telah saiko otak saya .. hanya allah sahaja tahu keadaan saya , nasib baik suami saya di sebelah .. kalau tak wang yang telah dikumpulkan lesap macam tu je

      Ingat lah ... dalam dunia ni penuh penipuan , jangan jadi seperti saya di perbodohkan semalam , dan ingatlah wahai geng2 penipu , sepandai2 tupai melompat akhirnye akan jatuh ke tanah jua ... ingatlah .. sedihnya penipu permulaan adalah seorang perempuan dan lelaki melayu ,"

      如果收到0376268899自称HONG LEONG BANK的电话,说您拖欠HONG LEONG 信用卡或贷款,请小心!
      首先来电的客服会让你知道他的名字和Staff 号码,确认拖欠款额及您的名字,贷款几时申请及批准,户口号码。通常客服所告诉您所做贷款的Hong Leong Bank都不属于您所居住的州属内。客服确认您没做过任贷款后,并告诉您需要到HONG LEONG BANK所属附近的警局做备案。如果您无法过去,客服会告诉您HONG LEONG BANK有一个客户保安系统能与当地警局做电话连接,无需本人到警局备案。
      在您的同意下,电话直接到当地警局。官员开始是以马来语和您沟通,当您告诉他要做备案,他又帮您转接到另一以个中文沟通的官员。首先官员会告诉您因近年手机诈骗猖狂,请先看看手机上所显示的号码,并上网查看所属警局的电话号码。一切无误,他就会告诉您,接下来警方需要您提供一些人质料,一切通话将被录音。请马上暂停通话。
      建议您不要通过电话透露任何个人和银行详细信息,因为国家银行已限定大马所有银行的工作人员不能通过电话向客户询问此信息。
      遇上以上状况:
      1)马上到这个HONG LEONG BANK网上客服 https://www.hlb.com.my/m…/info-centre/product/contact-centre 做确认。
      2)或者使用另一台手机拨电与HONG LEONG BANK客服联络+60376268899. 注:请不要用拨号给您的那台手机。
      3)叫拨电给您的客服,电邮借贷资料。
      From: Hong Leong Bank [mailto:no-reply@hlbb.hongleong.com.my]
      Dear Sir/Madam
      We understand that with technology, scammers are able to make an outgoing call and change the number that appears on customer's mobile to be any number they wished. Currently, not only that customers receive such scam calls coming from our number. Example of other official number that had been scammed are: Bank Negara, Bukit Aman, certain police stations, Telekom Malaysia, Pos Malaysia and some other banks. Bank Negara had posted on their website on fraud alert to warn customers to be more careful.
      We would advise you advice you do not to reveal any personal and banking details over the phone as bank staff will not ask customers for this information over the phone. It’s a widespread scam nowadays by the syndicate to cheat and frightened victims to deposit/transfer their money
      We thank you again for relaying the information to our attention.
      Yours sincerely,
      Kholid Tan
      Hong Leong Connect
      Hong Leong Bank

       If you have received 0376268899 calls from Hong Leong Bank, you are in arrears with the credit card or loan, please be careful!

      The first call customer will let you know his name and staff number, confirming the amount of arrears and your name, when the loan is requested and approved, the account number. General customer service tells you that the Hong Leong Bank is not in the state of which you are living. Customer service confirmed that you didn't make a loan, and told you that the police station in the vicinity of Hong Leong Bank was required to file a record. If you are unable to pass, the customer service will tell you that a customer security system is connected to the local police station, without having to file with the police station.

      With your consent, phone calls directly to the local police station. Officials begin to communicate with ma and you, and when you tell him to do the record, he will also be able to connect to another officer in Chinese communication. First officials will tell you that because of recent mobile phone fraud, please check out the number shown on your phone and check the phone number of the police station on the internet. Everything is correct, and he will tell you that the police will need you to provide some people, and all calls will be recorded. Please stop calling.

      It is suggested that you do not disclose the details of any person and bank, because the state bank has limited the staff of all banks to ask for this information through the phone.

      Experiencing the above situation:
      1) to this Hong Leong Bank online customer service https://www.hlb.com.my/main/info-centre/product/contact-centre
      2) or use another mobile phone to call the phone + 60376268899. Note: please don't use your phone for your phone.
      3) call the call for your customer service, e-mail.

      Tuesday, 2 May 2017

      SELAMAT PAGI KUANTAN

      Sungai Kuantan sunrise this morning | Negeri Pahang 2017 

      Selamat Hari Pekerja.
      Selamat Hari Buruh.

      Majulah Sukan untuk Negara.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      Monday, 1 May 2017

      PENGALAMAN HANTAR ANAK LATIHAN PRAKTIKAL DI UNIKL MICET ALOR GAJAH 2017

      PLUS toll plaza | Alor Gajah | Melaka Bandaraya Bersejarah

      Pagi2 tadi, Ahad 30 April 2017, penulis sudah berlarian menghantar anak lanang remaja ke Unikl Micet Alor Gajah. Ingatkan panas hingga ke petang, pagi2 lagi bila sudah daftar, boleh masuk ke bilik asrama awal pula.

      Jadi, penulis pun terus berlarian ke Bukit Galing dengan segera sebab ada jemputan kahwin anak kawan bekas sekerja lama, Shimano Pekan Nenas, yang 26 tahun tidak berjumpa.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      UniKL Dormitory | UniKL Micet | Alor  Gajah | Melaka Bandaraya Bersejarah

      Bukit Galing | Kuantan | Pahang Darul Makmur

      Seasons Boutique Hotel | Jalan Beserah | Kuantan | Pahang Darul Makmur

      Tanjung Lumpur | Kuantan | Pahang Darul Makmur

      Sunset under the bridge | Tanjung Lumpur | Kuantan | Pahang Darul Makmur

      A cat under the bridge | Tanjung Lumpur | Kuantan | Pahang Darul Makmur

      Durian Siam @RM45 | Tanjung Lumpur | Kuantan | Pahang Darul Makmur

      BSN 12 millionaires | Jalan Sungai Lembing | Kuantan | Pahang Darul Makmur
      House Fly