Thursday, 21 January 2016

BLOG AKU PERGI WOODLANDS SINGAPORE PHILATELIC MUSEUM PERANAKAN

"No Showing," Woodlands Old town.

KELMARIN penulis telah berlarian ke seberang tambak semata-mata hendak menyertai perjumpaan penggemar hobi mengumpul poskad. Perjumpaan yang biasa dan selamba sahaja.

Link: the 5th Singapore Postcrossing Meetup

Program itinerari:
2.00 petang - masuk muzium, susun kerusi meja, tandatangan (bawa SGD5), pungut kad perjumpaan, potong dan lekat pelekat (bawa gunting)
2.30 petang - mula menandatangan poskad (bawa pen, klip besar/gelang getah besar bersama nama)
3.50 petang - gambar beramai
4.00 petang - bersurai!

Ini adalah perjumpaan pertama penulis dengan rakan-rakan penggemar poskad. Penulis agak terkilan dan rasa janggal pada mulanya kerana tidak disambut sebagai orangluar kerana mungkin mereka berfikiran terbuka dan menganggap penulis sebagai rakan-rakan senegara mereka juga. Juga penulis berpendapat perjumpaan yang hambar selain sibuk menandatangan beratus-ratus keping poskad, kami juga tidak diperkenalkan diri masing-masing.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Arriving Fort Canning Road with heavy rain.

Singapore Philatelic Museum

Inside Singapore Philatelic Museum.

Philately is... , Singapore Philatelic Museum

Singapore mapcard, the 5th Postcrossing Meetup.
Singapore Slang, a Singapore experience, the 5th Postcrossing Meetup.




Greetings From... Singapore, the 5th Postcrossing Meetup.

Sybones, the Singapore postcrossing administrator.

Laksa Singapore menu on the table, the 5th Postcrossing Meetup
At the Peranakan Museum:
The exhibitions. The Peranakan Museum is a museum in Singapore specialising in Peranakan culture. it is the first of its kind in the world, that explores Peranakan cultures in Singapore and other former Straits Settlements in Malacca and Penang. It is housed in the Old Tao Nan School building at Armenian Street.

The Singer Sewing machine. The Peranakan Museum is a museum in Singapore specialising in Peranakan culture. it is the first of its kind in the world, that explores Peranakan cultures in Singapore and other former Straits Settlements in Malacca and Penang. It is housed in the Old Tao Nan School building at Armenian Street.

The wedding headgear. The Peranakan Museum is a museum in Singapore specialising in Peranakan culture. it is the first of its kind in the world, that explores Peranakan cultures in Singapore and other former Straits Settlements in Malacca and Penang. It is housed in the Old Tao Nan School building at Armenian Street.

The kitchen. The Peranakan Museum is a museum in Singapore specialising in Peranakan culture. it is the first of its kind in the world, that explores Peranakan cultures in Singapore and other former Straits Settlements in Malacca and Penang. It is housed in the Old Tao Nan School building at Armenian Street.

The teapot. The Peranakan Museum is a museum in Singapore specialising in Peranakan culture. it is the first of its kind in the world, that explores Peranakan cultures in Singapore and other former Straits Settlements in Malacca and Penang. It is housed in the Old Tao Nan School building at Armenian Street.

Tunku Abdul Rahman painting by Low Kway Song. The Peranakan Museum is a museum in Singapore specialising in Peranakan culture. it is the first of its kind in the world, that explores Peranakan cultures in Singapore and other former Straits Settlements in Malacca and Penang. It is housed in the Old Tao Nan School building at Armenian Street.

Pantun Dondang Sayang Baba Peranakan. The Peranakan Museum is a museum in Singapore specialising in Peranakan culture. it is the first of its kind in the world, that explores Peranakan cultures in Singapore and other former Straits Settlements in Malacca and Penang. It is housed in the Old Tao Nan School building at Armenian Street.

19 comments:

  1. wahhh..best nye...menarik pict tersebut...

    ReplyDelete
  2. Kat rumah mak sy kat kg masih pkai mesin jahit tu.

    ReplyDelete
  3. cantiknya teapot tu...
    kalau dapat 1 tu kan best!!! hari2 guna

    ReplyDelete
  4. MUZIUM PERANAKAN YG MENARIK TU...UTK DILAWATI...

    ReplyDelete
  5. Menaarik, mesin jahit tu klasik rumah sayaa ada 1 ;)

    ReplyDelete
  6. kat situ tandatangan poskad lepas tu tukar ke macam mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg mula2 wak pon x phm gak,
      tiap2 seorg kene bwk max 20 poskad, pastu sign semua poskad ikut pusingan,
      pas sign poskad bawakla balik pastu bgla kawan2 penpal seluruh dunia tunjuk kat dorg yg kita ada buat postcard meetup ghituuuu., huhu2

      mak nak poskad aritu punye nnti wak poskan ye, bg je alamat bolee?

      Delete
  7. gahhhh.. ke Singapore kita ye...

    cantik2 antique tu.. i minat mesin jahit even malas menjahit.

    ReplyDelete
  8. peralatan di dapur tu cantik.. ;)

    ReplyDelete
  9. Seronoklah Wak ambience kat Peranakan Museum tu. Mesin jahit Singer tu betul-betul mengimbau kenangan 'silau' walaupun jahit butang baju pun saya tak reti!

    Main sign-sign postcard terasa macam retis pulak Wak!

    ReplyDelete
  10. banyaknya barang antik kat sana, lebih kurng dgn kita juga depa ni ya

    ReplyDelete
  11. Assalam Wak. Mesin jait tu ada satu kat rumah.. masih elok.. apapun.. gambar2 wak memang awesome.. terbaik.

    ReplyDelete
  12. Wak kena diet, jari dah gebusss.

    Eh, jari Wak tu..kan...hehe

    ReplyDelete
  13. Bestnya Wak ada hobi macam ni.
    Nak join boleh?
    Boleh tunjuk ajar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro cero, kalo nak join hobi poskad, sila register kat postcrossing.com .,
      apa2 leh emel wak: 3lalat@gmail.com , wak sedia membantu., hikhik2

      Delete
  14. Bestnya dapat jumpa geng yg sama minat

    ReplyDelete
  15. yang seronoknya dapat tengok apa ada dalam museum Peranakan tu..timekasi wak!

    ReplyDelete
  16. pergh bestnya Wak ada event macam ni.. guano nak join sama Wak ? suka je tukar2 postcard ni..

    ReplyDelete
  17. Antiq,panggung dan museum ini

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat