Tuesday, 25 July 2017

MONDAY BLUES

Everywhere we can find Banglas | Menara Aqabah | Pasir Gudang 2017

Hari Isnin yang biasa.

Tengahari yang panas berdeting, penulis sempat lagi berlarian ke Kompleks Pusat Bandar dan membeli suratkhabar sehinggit, Kosmo! kerana ada nama penulis memenangi baju T saja.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

A pink car | Menara Aqabah | Pasir Gudang 2017

Peraduan Destinasi Menarik Perak contest winners | Kosmo! | Menara Aqabah | Pasir Gudang 2017

Monday, 24 July 2017

BALIK KAMPUNG NAK TENGOK KEBUN

Gunung Pulai view from Kampung Maju Jaya | Jalan Sawah | Johor 2017
Ahad pagi, penulis sebenarnya ada temujanji dengan jurukur untuk menjengah kebun pusaka. Tetapi jurukur ada mesyuarat pula, jadi perjumpaan dibuat sebelah petang. Dipendek cerita, penulis pun telah berbincang dan membawa jurukur sehingga ke belakang kebun pusaka. Selepas itu, penulis dan adik lanang yang tinggal di kebun itu juga pergi ke rumah jiran yang tinggal betul-betul dibelakang kebun pusaka.

Usai melawat kebun pusaka, dalam perjalanan pulang di tengahari yang panas terik berdeting, sempat lagi penulis singgah di warung cendol ditepi jalan untuk pekena air ABC biasa. Bila penulis pesan mee bandung, kebetulan tuan punya warung (K) yang penulis kenal dari zaman persekolahan terus menelefon isteri yang tinggal di rumah mereka sepelaung saja dari situ. 5 minit, isteri dengan anak menaiki motorsikal. K punya dua orang kakak, F dan Z. F sekarang mengikut suami tinggal di Gerik Kedah, manakala Z menjadi guru besar di Sekolah Kebangsaan Pontian Besar. Ahh, itu cerita lama, 30 tahun yang lampau. Kalau diingat, luka lama berdarah kembali, luka yang baharu nak letak dimana uoolss. OTL

Sunday, 23 July 2017

HI KLCC

Sila goyangkan inul untuk lihat gambar lama (2012) dan gambar tengahari tadi (2017). Lokasi: Petronas Twin Towers, Kuala Lumpur 2017.

Untuk baca entri lama Chili's Grill & Bar Restaurant, Midvalley 2014, sila meratah di SINI.
Untuk baca entri lama Seputar Malaya: Day 2 State 6 KLCC 2012, sila diri tegak di SINI.

Kelmarin, isteri penulis (yang itu) telah berguling-guling mengajak ke Key Ell. "Dinda nak makan kat Chilis lah," pujuknya. Weh, saperlah tak sayang bini, tapi ada kan, makcik kannns. OTL

Pagi-pagi Sabtu tadi sebelum subuh sepi-e, penulis pun berlarian ke Key Ell. Makan di restoran Chilis Mid Valley sudah. Sempat lagi anak lanang remaja itu mengepaw penulis. "Nak beli laptop baru lah bah," pujuknya juga, "laptop anaknda yg lama dah nak mampus."

Usai makan tengahari, beli laptop di Midvalley, sebelum pulang ke gagang, penulis sempat lagi singgah menangkap gambiran di taman pelancongan KLCC. Tangkap 2 3 gambiran sudah.

House Fly